16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE îşi va reduce prognozele de creştere economică

UE îşi va reduce prognozele de creştere economică

Comisia Europeană îşi va reduce, încă o dată, prognozele de creştere economică în Europa pentru acest an şi anul următor, dar în paralel îşi va majora previziunile de inflaţie pentru a ţine cont de consecinţele războiului din Ucraina, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar urmează să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite.

„Creşterea economică se dovedeşte a fi una rezistentă în acest an. În pofida acestui lucru, ne putem aştepta la o revizuire în jos, şi la una mai importantă pentru anul următor”, a spus Valdis Dombrovskis, înaintea de începerea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro. „Şi, din păcate, inflaţia continuă să fie mai ridicată decât se prognoza. În consecinţă, previziunile privind inflaţia vor fi, din nou, revizuire în sus”, a adăugat Dombrovskis, citat de Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.

Războiul din Ucraina a obligat deja Comisia Europeană să îşi revizuiască drastic prognozele de creştere, în special ca urmare a exploziei preţurilor la energie. În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, şi la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS