21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLivrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1, oprite de ruşi

Livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1, oprite de ruşi

Gazprom oprește astăzi livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania. Motivul oficial al sistării gazelor îl reprezintă „lucrările de mentenanță”, programate a avea loc timp de zece zile, în perioada 11-21 iulie.

Guvernele și companiile europene sunt îngrijorate că oprirea ar putea dura însă mai mult, din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

Prin Nord Stream 1 sunt transportate anual, pe sub Marea Baltică, 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania.

Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream

Luna trecută, Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream invocând lipsa compresoarelor de la Siemens necesare asigurării unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi. 

Canada a anunțat deja că va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1.

„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson.

Economia germană va suferi dificultăţi foarte importante

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian.

Totodată, la începutul lunii iunie, Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie,

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Gazprom a oprit deja, din această cauză, livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS