14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUna dintre cele mai mari conducte din lume care transporta petrol până la Marea Neagră, închisă de Rusia

Una dintre cele mai mari conducte din lume care transporta petrol până la Marea Neagră, închisă de Rusia

Un tribunal din Rusia a ordonat închiderea pentru 30 de zile a Consorțiului Conductei Caspice (CPC), una dintre cele mai mari conducte din lume care transportă petrol din Kazahstan până pe coasta rusească de la Marea Neagră, ceea ce ar putea agrava criza energetică modială, scrie Retuers.

Consorțiul, care administrează în jur de 1% din tot petrolul la nivel global și include marile companii americane Chevron și Exxon, a anunțat că trebuie să se supună deciziei Curții de a suspenda activitatea și că hotărârea are legătură cu gestionarea deversărilor de petrol.

Conducta CPC a intrat în atenția lumii odată cu izbucnirea războiului din Ucraina 

Conducta CPC a intrat în atenția lumii odată cu izbucnirea războiului din Ucraina pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială” și care a dus la restricționarea exporturilor rusești și la creșterea prețurilor la energie.

SUA au impus sancțiuni împotriva petrolului rusesc, dar a spus că livrările din Kazahstan prin Rusia nu ar trebui să fie afectate.

Inspectorii ruși au spus că au descoperit neregularități de natură „documentară” în ceea ce privește planurile de gestionare a deversărilor de petrol. Un astfel de incident a avut loc anul trecut la un terminal rusesc al conductei.

Conducta a exportat anul trecut până la 54 de milioane de tone

Conducta a exportat anul trecut până la 54 de milioane de tone, echivalentul a 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, de țiței din Kazahstan prin Marea Neagră.

Orice perturbare a fluxului de petrol prin conducta CPC ar pune și mai mare presiune pe piața mondială a petrolului care se confruntă cu cele mai mari probleme de aprovizionare de la embargoul petrolului arăbesc impus în anii ’70.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS