16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTulburarea liniștii sancționată și în mediul rural

Tulburarea liniștii sancționată și în mediul rural

Curtea Constituțională a României a admis, în ședința de ieri, cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art. 2 pct. 27 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În fapt, conform prevederii actului normativ, ”Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

  • organizarea de petreceri cu caracter privat,
  • utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.”

CCR a reținut că această prevedere reglementează o contravenție în scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează drepturile persoanelor din mediul urban. Astfel, Curtea a reținut că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată. Tratamentul juridic diferit reglementat nu are la bază un criteriu obiectiv, de vreme ce rezultatul faptei ilicite, tulburarea liniștii, este același pentru toți locuitorii, indiferent că sunt în mediul rural sau urban.

Această prevedere din actul normativ declarată neconstituțională își încetează efectele în termen de 45 zile de la data publicării deciziei, daca Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord prevederile declarate neconstituționale cu dispozițiile Constituției, perioada în care dispozițiile constatate neconstituționale sunt suspendate. Dacă actul normativ nu va suferi modificări imediate, polițiștii vor fi în imposibilitatea de a acționa în cazul în care vor fi sesizați cu privire la petreceri nocturne cu muzica la maxim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS