10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePE a votat ca energia nucleară și gazul să fie considerate combustibil „verde” de tranziție

PE a votat ca energia nucleară și gazul să fie considerate combustibil „verde” de tranziție

Parlamentul European (PE) a respins miercuri o moțiune de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic, transmite biroul de presă al legislativului european.

Parlamentul European nu s-a opus Actului Delegat de Taxonomie al Comisiei Europene, care prevede că gazul natural și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde. Proiectele de investiții în aceste domenii vori putea astfel să fie finanțate din fonduri europene.

Comisia Europeană consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică

Întrucât Comisia Europeană consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică, executivul comunitar a propus clasificarea anumitor activități de gaze fosile și energie nucleară ca activități de tranziție ecologică, care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice.

Includerea anumitor activități nucleare și de gaze este limitată în timp

Includerea anumitor activități nucleare și de gaze este limitată în timp și depinde de condiții specifice și de cerințe de transparență.

278 de europarlamentari au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Votul era ultimul obstacol în decizia mult întârziată a Uniunii Europene cu privire la adăugarea celor două surse de energie la „taxonomia” UE, un cadru de reguli care determină ce investiții pot fi considerate în Europa ca fiind durabile.

Actul delegat al taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023

Dacă propunerea Comisiei Europene ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.

Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu se opune propunerii până la 11 iulie 2022, Actul delegat al taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS