8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă mărturie în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

O nouă mărturie în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Încă unul din cei trei acuzaţi de uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia şi-a recunoscut participarea la crimă, pe care o negase până acum. Bărbatul, care a detonat bomba, a vorbit despre implicarea sa şi a dezvăluit detalii într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters. George Degiorgio a declarat că în curând va spune numele celor implicați în asasinarea femeii, scrie Digi24.

În interviul oferit din închisoare, George Degiorgio a spus că dacă ar fi știut mai multe despre Daphne Caruana Galizia, jurnalista pe care el și alți doi sunt acuzați că au ucis-o în 2017, atunci ar fi cerut mai mulți bani. „Dacă aș fi știut, aș fi luat 10 milioane. Nu 150.000”, a spus el, referindu-se la suma în euro pe care ar fi primit-o pentru uciderea jurnalistei.

„Pentru mine a fost vorba doar de afaceri. Da. Afaceri, ca de obicei!” a declarat Degiorgio. Mai târziu a adăugat: „Desigur că îmi pare rău”.

Interviul cu Degiorgio a fost realizat în cadrul unei cercetări pentru un podcast în cazul Caruana Galizia, intitulat „Cine a ucis-o pe Daphne?”.

Doi dintre acuzaţi au negat până acum participarea la asasinarea lui Daphne Caruana Galizia

Recunoașterea crimei vine după mai multe încercări ale avocaților lui Degiorgio din 2021 de a obține grațierea în schimbul mărturiei despre rolul lui Degiorgio în uciderea Caruanei Galizia și în alte presupuse crime care implică personalități importante de pe insulă.

Pe 22 iunie, Curtea de Apel din Malta a respins contestațiilelui Degiorgio la acuzațiile de omor formulate împotriva lui și fratelui său Alfred, care este și el inculpat. Astfel, hotărârea permite procesului să continue.

Asasinarea jurnalistei a șocat întreaga Europă. Autoritățile malteze l-au acuzat pe Degiorgio și alți doi bărbați – fratele său Alfred și un asociat, Vince Muscat – că au ucis-o pe Caruana Galizia în octombrie 2017, la ordinul unui om de afaceri de top din insulă.

Degiorgio a declarat pentru Reuters că va pleda vinovat înainte de proces și că va depune mărturie pentru a implica pe alții în crimă și pentru a obține o reducere a pedepsei pentru el și Alfred.

Până acum, ambii frați Degiorgio au negat implicarea în crimă. Muscat a pledat vinovat de acuzațiile de crimă în 2020 și a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în schimbul mărturiei despre acest caz și despre alte infracțiuni.

Jurnalistă ucisă pentru dezvăluirile despre corupţian politicienilor din Malta

Jurnalista Daphne Caruana Galizia, care denunţa în blogul său, Running Commentary, corupţia endemică în acest arhipelag mediteraneean, fostă colonie britanică intrată în Uniunea Europeană în 2004, şi-a pierdut viaţa la 53 de ani, într-un atentat cu o bombă plasată sub maşina ei la 16 octombrie 2017.

Cercetând partea malteză a răsunătorului dosar Panama Papers, Daphne Caruana Galizia dezvăluise legăturile între omul de afaceri Yorgen Fenech şi înalţi responsabili politici maltezi.

Ea arătase în special că o societate cu sediul în Dubai, „17 Black”, urma să vireze bani către două societăţi cu sediul în Panama şi aparţinând lui Keith Schembri, la vremea respectivă şef de cabinet al premierului Joseph Muscat, şi lui Konrad Mizzi, ministru al turismului. Contrapartida acestor presupuse mite, care în cele din urmă nu au mai fost virate, nu este cunoscută.

Consorţiul jurnalistei Daphne Project, care a reluat anchetele sale, a dezvăluit că „17Black” îi aparţinea lui Fenech. Iar şeful guvernului, acuzat că s-ar fi amestecat în dosar şi şi-ar fi protejat colaboratorii, şeful său de cabinet şi ministrul turismului au demisionat ulterior.

Yorgen Fenech este acuzat că i-ar fi cerut unui intermediar, şoferul de taxi Melvin Theuma, să angajeze trei ucigaşi cu 150.000 de euro pentru asasinarea jurnalistei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS