25.6 C
Craiova
sâmbătă, 13 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateGermania: O nouă taxă în facturile de gaze

Germania: O nouă taxă în facturile de gaze

Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor. Ideea este de a-i ajuta furnizorii de gaze să facă faţă creşterii rapide a preţurilor la importuri, scrie Agerpres.

Această propunere legislativă este aşteptată să fie adoptată de parlament la data de 8 iulie. Informația a fost descoperit de surse din industria de gaze precum şi din interiorul guvernului de la Berlin.

Un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze aceste informaţii. Însă, el a spus că Ministerul evaluează în mod constant instrumentele existente precum şi dacă este nevoie de suplimentarea lor.

Germania se străduieşte să pună la punct un mecanism de urgenţă înaintea datei de 11 iulie, când este programată o perioadă de zece zile de lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1, ceea ce înseamnă că livrările de gaze ruseşti prin această conductă vor fi oprite complet. Experţii avertizează că perioada de întrerupere a livrărilor ar putea fi prelungită, ceea ce ar agrava problemele în aprovizionarea cu gaze şi ar împinge şi mai sus preţurile.

Costurile suplimentare vor fi împărţite între toţi consumatorii

Costurile suplimentare care vor apărea pentru a înlocui gazele din Rusia vor fi împărţite între toţi consumatorii. Aceste lucru se va face în cadrul unei proceduri transparente şi non-discriminatorii via Trading Hub Europe, o organizaţie a operatorilor de reţele de gazoducte.

Noua taxă va face gazele mai scumpe pentru toată lumea, în loc ca povara să cadă doar pe anumite gospodării în funcţie de cine este furnizorul lor de gaze.

Dacă Parlamentul de la Berlin va aproba planul, executivul ar putea introduce taxa în locul unei clauze generale de ajustare a preţurilor care ar permite furnizorilor să transfere ei înşişi majorările de preţuri pe seama clienţilor.

Experţii susţin că o clauză de ajustare a preţurilor ar fi una incorectă şi contestabilă în justiţie. Această clauză spune că doar costurile rezonabile pot fi transferate pe seama clienţilor. Acest lucru lasă deschisă calea pentru multe interpretări, susţine avocatul Peter Rosin. Potrivit acestuia, este discutabil dacă contractele care promit consumatorilor preţuri fixe ar putea fi revocate.

Noua taxă din factura la gaze va fi bazată pe modelul suprataxei EEG din factura de energie electrică. Aceasta a fost, timp de mai mulţi ani, utilizată pentru susţinerea producţiei de energie regenerabilă. În plus, guvernul de la Berlin va putea declanşa şi o clauză generală de ajustare a preţurilor. Asta în situaţia în care există o „perturbare semnificativă” la importurile de gaze.

Citește și: România, locul I pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2022

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS