10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoaptea Albă a Galeriilor, la Craiova

Noaptea Albă a Galeriilor, la Craiova

Uniunea Artiștilor Plastici invită craiovenii la o nouă ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor, NAG CRAIOVA, la Galeria ARTA. În perioada pe 01.07 – 03.07.2022 , galeria va fi deschisă în intervalul orar 18.00-00.00.

Expoziția NAG se mai poate vizita până pe 06 iulie, în intervalul orar 09:00 -17:00, de luni până vineri, și între 09.00-12.00, sâmbăta. Intrarea este liberă.

Artistii NAG 2022 sunt UNDA, POPESCU EMILIAN, GRIGORESCU CEZAR, EMIL BĂNUȚI, ION PREDA, GHIGĂ STELIAN, ANA BĂNICĂ, BOBOC VALENTIN, MIHAIL TRIFAN, LUCIAN IRIMESCU, ALBERT DOBRIN, MIRCEA CÎRTOG, FLUERAȘU IOANA, IORDACHE ALEXANDRA, TOTESCU ALIN, ANDREEA PETRIȘOR HEREȘANU, CĂTĂLIN MARIUS PETRIȘOR HEREȘANU, CĂTĂLIN SOLCAN, ROBERT FLORICA, AUREL PETRESCU, FLORIN PREDA, ADRIAN MITRAN, TULEA CRISTIAN, DAN NICA, EUGEN DUMITRU, VLĂDILĂ CRISTINA, MARTIN ROZALIA, OLARU MIHAELA, BOIANGIU VALENTIN, ILEANA OANCEA, CARMEN ACSINTE, ALEXANDRU CONSTANTIN, ALFRED RECE, GIODEA GABRIEL, MURGULESCU ADRIAN, MIHNEA MARIN, LUCIAN MITRUȚOIU, MARCEL VOINEA și PAUN ANA.

ReRenașterea, conceptul care confruntă clasicul și contemporanul

NAG 2022 este organizat sub genericul “ReRenașterea” și este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Craiova.
„Conceptul de anul acesta se circumscrie ideii de Renaștere, fiind gândită ca o recuperare a Renașterii, altoită însă pe trunchi modern”, transmit organizatorii.

„Plecând de la ideea că în artă, ca dealtfel în toate domeniile, înaintarea este recesivă, noutatea recuperează o parte a tradiției, impunând însă acea diferență care le separă. Arta „clasică” ne-a obișnuit cu lucrări terminate în canonul frumosului (măsură, simetrie, proporție, echilibru), “artisticul” făcând dovada stăpânirii regulilor specifice genului. Astăzi însă, arta poate fi mai mult sau mai putin: știință dar și transfigurare, preluare, copiator, parodie, mixare a unor elemente dezînvestite radical de aurele armoniei și ale frumuseții. Astfel, vrem să punctăm nu doar legăturile cu trecutul renascentist, cât mai ales diferențele.

În această viziune, opera de artă nu credem că trebuie să aștepte momentul „recepției” pentru a fi validată, pentru a se împlini ca entitate autosuficientă. Acest tip de indiferență a operei față de momentul receptării are în sine ceva suveran. Acest “ceva” este dat de implicarea artistului, a creatorului, care trăiește împlinirea operei de artă ca „joc prim”, devenind „joc secund” doar pentru receptor. Astfel că intenția noastră de anul acesta este de a postula statutul operei atât prin recuperarea, asimilarea conceptelor renascentiste, dar mai ales prin afirmarea elementelor care o delimitează”, adaugă echipa UAP Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS