17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de terenuri din Târgu Jiu, infestate cu ambrozie

Zeci de terenuri din Târgu Jiu, infestate cu ambrozie

Sunt zeci de terenuri din municipiul Târgu Jiu infestate cu ambrozie, plantă dăunătoare pentru om.

Poliția Locală Târgu Jiu informează proprietarii de terenuri infestate cu buruiana ambrozie că au obligația legală de a lua toate măsurile necesare pentru distrugerea acesteia, în scopul prevenirii consecințelor negative pe care le are asupra sănătăţii populaţiei.

Combaterea ambroziei este reglementată de Legea nr. 62/2018 și de Hotărârea de Guvern nr. 707/2018 pentru aprobarea normelor metodologice, iar nerespectarea prevederilor menționate în aceste acte normative se sancționează cu amendă de la 1.000 – 5.000 lei (persoane fizice) și cu amendă de la 10.000 lei – 20.000 lei (persoane juridice). Ambrozia este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai, iunie și începutul lunii iulie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, reprezintă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică.

90 de terenuri cu ambrozie

Polițiștii locali au identificat până acum 90 de terenuri cu ambrozie pe raza municipiului Târgu Jiu. Au fost transmise notificări către proprietari pentru ca planta s fie eliminată în cel mai scurt timp. „Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne implicăm pe termen lung în lupta împotriva ambroziei.

Pentru a semnala anumite zone în care crește ambrozia, publicul ne poate sesiza direct la sediul, la e-mail: [email protected] sau telefonic la 0253.225.434. Sunt destul de multe terenuri pe care a crescut ambrozia. Am realizat această etapă prealabilă a notificărilor și de vineri vor începe controalele, să vedem ce măsuri au fost luate. Planta poate fi distrusă prin smulgere sau prin erbicidare. Este foarte toxică și alergenă. Se ajunge și la tratamente și chiar la spital. Dacă vom găsi zone cu ambrozie acolo unde am transmis notificări, vor aplica amenzi. Acestea sunt consistente”, a declarat Mirela Stamate, reprezentant al Poliției Locale Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS