8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul a explicat de ce guvernul nu a plafonat prețul la carburanți

Premierul a explicat de ce guvernul nu a plafonat prețul la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, luni, după ședința conducerii PNL, de ce guvernul nu a plafonat prețul carburanților așa cum cereau social democrații.

„Nu ne dorim să ajungem și în România la situația restricționării cantității de carburant care se poate cumpăra la pompă”, a spus premierul Ciucă.

Prim-ministrul spune că în ședința PNL a fost discutat subiectul prețului la carburanți și au fost prezentate chiar și analize. „Nu ne dorim să ajungem și în România la situația restricționării cantității de carburant care se poate cumpăra la pompă. Toate elementele au fost analizate ținând cont de realitate. România, în prezent, își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. La o tonă de petrol național trebuie să importăm 3 tone și ceva de petrol sau produse petroliere”, a spus acesta, conform Digi24.

Măsura compensării cu 50 de bani a prețului carburanților a fost agreată în coaliție de toți partenerii

Nicolae Ciucă a spus că măsura compensării cu 50 de bani a prețului carburanților a fost agreată în coaliție de toți partenerii, precizând că „nu trebuie să le creăm cetățenilor așteptarea că cineva poate da mai mult”, aluzie la presiunile venite dinspre PSD.

„În momentul în care am luat această decizie a fost agreată de toți membrii coaliției. (…) Personal aș fi vrut să asigurăm o compensare mai mare. Dar în momentul acesta vreau să știe toți cetățenii, atât am putut să asigurăm din bugetul statului”, a precizat premierul.

Luni, Marcel Ciolacu a declarat, referitor la prețurile mari la carburanți și compensarea acestora de către stat și companii pentru 3 luni, că „dacă se intră iar într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție”. Acesta a făcut referire și la propunerea Franței la Summitul G7 de a plafona prețul petrolului în statele producătoare, spunând „presupun că ei au dreptul să fie comuniști”.

Mediul privat e liber să își stabilească măsurile și cum își gestionează businessurile

„Dacă la G7 s-a avut în vedere acest subiect, trebuie să vedem care sunt măsurile care se vor lua și vom proceda în consecință. Măsurile de bună practică le vom avea în vedere și le vom aplica în consecință”, a declarat și premierul Ciucă.

Despre compensarea cu 50 de bani, prim-ministrul nu a putut garanta că prețul va scădea la pompă după adoptarea măsurii.

„Măsura se va concretiza într-o OUG, ea va trebui aplicată. Mediul privat e liber să își stabilească măsurile și cum își gestionează businessurile. Reglementarea este la nivelul guvernului și ea va cumprinde tot spectrul. Nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”, a spus aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS