30.1 C
Craiova
vineri, 19 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateAu fost decernate premiile la TIFF

Au fost decernate premiile la TIFF

Producţia boliviană „Utama” (Casa noastră), filmul de debut al regizorului Alejandro Loayza Grisi, a primit, sâmbătă seara, în cadrul Galei de decernare a premiilor, Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), transmite Agerpres.

Pelicula s-a clasat pe primul loc şi în preferinţele cinefililor prezenţi la festival, obţinând în urma votului acestora Premiul Publicului, în valoare de 2.000 de euro, oferit de MasterCard.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro, i-a revenit cineastului Guomundur Arnar Guomundsson, pentru filmul „Beautiful Beings”. De asemenea, pentru rolurile din filmul „The Night Belongs to Lovers”, actorii Laura Müller şi Schemci Lauth au fost distinşi cu Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Actriţa Maia Morgenstern a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz.

„Miracol”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri, a obţinut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro, constând în role de film şi servicii de post-producţie, oferit de Cinelab România. Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania i-a fost acordat Alinei Grigore, autoarea filmului „Crai Nou”, distins în 2021 cu Marele Premiu la San Sebastián.

„Capra cu trei iezi”, Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc

Juriul ZFR a acordat şi o menţiune Specială filmului „Om-Câine”, în regia lui Ştefan Constantinescu. Cel mai votat film autohton la această ediţie, „Capra cu trei iezi”, debutul lui Victor Canache, a fost distins cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara şi înmânat pe scena galei de Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră, electrică şi grip oferite de CutareFilm, i-a fost acordat filmului „Aurică, viaţă de câine”, regizat de Mihai Dragolea. În aceeaşi secţiune, juriul a oferit şi două menţiuni speciale filmelor „Moştenirea”, regizat de Marian Fărcuţ şi „Fragmentări”, regizat de Miruna Minculescu. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea ZFR, a fost cucerit de lungmetrajul „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark.

Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu, a fost desemnat câştigător al Premiului secţiunii What’s up, Doc?, în valoare de 2.000 de euro, oferit de TenarisSilcotub. În aceeaşi secţiune, devenită competiţională începând cu această ediţie, a fost acordată şi o menţiune specială filmului „Atlantida”, în regia lui Yuri Ancarani.

Filmele premiate la TIFF 2022 vor avea parte de proiecţii speciale duminică, în ultima zi de festival.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS