14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE   

(VIDEO) Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE   

-

Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat, joi, că s-a ajuns la un consens privind statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. ”Un moment istoric”. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi seara că prin acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova s-a schimbat paradigma lărgirii UE, iar politica de extindere a primit un nou implus, calificând decizia liderilor UE drept „un mare pas” și un demers istoric.

„Este un mare pas care s-a făcut. Cunoașteți foarte bine istoria acestui demers, primele discuții foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franța, la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza făcută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei săptămâna trecută

Consiliul a aprobat propunerile Comisiei, așa cum au fost ele formulate. Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pasÎi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes“, a declarat președintele Iohannis.

Reacția Maiei Sandu și a lui Volodimir Zelennski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat “un moment unic şi istoric”.

“Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, “viitorul Ucrainei se află în interiorul UE. Ucraina și-a făcut alegerea: un viitor mai apropiat de Uniunea Europeană. Am sacrificat enorm pentru asta. Firește, suntem abia la începutul drumului, dar acesta este în primul rând un țel pentru copiii noștri. Pentru ei vom clădi un stat european care va fi parte a Uniunii Europene“.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris, la rândul său, pe Facebook, Maia Sandu.

O fotografie emoționantă a vicepremierului ucrainean Olha Stefanișina, care a făcut o campanie intensă pentru statutul de candidat al Ucrainei, dovedește, de altfel, impactul acestei decizii a liderilor UE asupra Ucrainei. Oficialul ucrainean este susprinsă în biroul ei, cu fața în palme și cu un șervețel între degete, ștergându-și lacrimile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – Rapid | Maximii mizează pe victoria...

Universitatea Craiova şi Rapid Bucureşti se întâlnesc sâmbătă, de...

ȘTIRI GdS