21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa va ajuta România să asigure tranzitul cerealelor blocate în Ucraina

Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cerealelor blocate în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina, în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti.

„Vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei”, împreună cu secretarul general al ONUl, „pentru a folosi portul Odesa ca port de ieşire pentru cerealele (porumb, grâu etc.) care sunt blocate”, a explicat preşedintele francez pentru postul privat de televiziune TF1, preluat de AFP, porivit Agerpres.

Dar „pentru că Rusia refuză”, „lucrăm la o altă cale, care să treacă prin România”, Odesa aflându-se la doar „câţiva zeci de kilometri” de graniţa româno-ucraineană. Acest lucru ar permite „să se poată avea acces în special la Dunăre şi la căile ferate” pentru a transporta aceste cereale pe pieţele internaţionale, a mai spus președintele francez.

România este „în plin proces de a face investiţiile” necesare pentru „a crea un fel de punct de legătură”

România, unde preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat în vizită marţi şi miercuri înainte de a pleca la Kiev, este „în plin proces de a face investiţiile” necesare pentru „a crea un fel de punct de legătură”, de la care „putem mult mai puternic, mai rapid şi mai masiv să exportăm aceste cereale decât o facem astăzi”. Franţa „o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre”, a adăugat Macron.

Dacă s-ar ajunge la un acord, consecinţa ar fi scăderea preţurilor la alimente

Fără a ajunge până acum la un acord, ONU negociază de câteva săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara garanţii militare pentru a putea folosi navele civile pe Marea Neagră, un acord ce ar permite cerealelor să părăsească în siguranţă Ucraina, iar îngrăşămintelor să revină pe piaţa internaţională. Dacă s-ar ajunge la un acord, consecinţa ar fi scăderea preţurilor la alimente şi o atenuare a crizei alimentare mondiale, care se agravează din cauza invaziei ruse.

Emmanuel Macron a subliniat pentru TF1 că deplasarea sa la Kiev, criticată de opoziţie cu trei zile înaintea celui de al doilea tur al alegerilor legislative, a avut drept scop „protejarea ţării noastre”, deoarece „preţurile benzinei, gazului şi al cumpărăturilor care sunt în creştere au legătură cu acest conflict, cu alegerile pe care Rusia le face în fiecare zi de a se juca cu materiile prime de care dispune pentru a face să le crească preţul şi a pune presiune asupra noastră”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS