10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Iohannis: Venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal

(VIDEO) Iohannis: Venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal

-

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că este nevoie de o majorare a pensiilor care să reducă din impactul inflației.

Declarația a fost făcută cu ocazia unei vizite la școala generală numărul 11 din Buzău, prezentată drept “prima unitate de învățământ din România sută la sută ecologică”.

“Este evident că și pensiile trebuie să crească. Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină ca cineva care e în deplinătatea forțelor. Pensionarii stau în ceea ce primesc, în pensia lor și mie mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat acestei situații. Guvernul va veni cu un plan serios care va aborda serios această chestiune”, a declarat Iohannis.

Președintele a fost însoțit de președintele PSD, Marcel Ciolacu și de miniștrii Dezvoltării și Mediului – Cseke Atilla și Tanczos Barna.

În luna mai în România erau 4,6 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.774 de lei (pensie care diferă semnificativ între județe), în creștere cu 173 de lei față de pensia medie din mai 2021.

Iohannis, despre strategia din ‘România Educată’ privind abandonul școlar

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că proiectul „România educată” urmărește printre altele reducerea abandonul școlar și reducerea semnificativă a absenteismul de la examenele naționale. „Vom reuși”, a spus Klaus Iohannis.

„Întregul proiect „România Educată” dorește printre altele să ducă pe mult, mult mai mulți tineri să rămână în școală și să termine școala. Vrem să reducem abandonul și vrem să reducem semnificativ absenteismul de la examenele naționale. Asta se poate, făcând învățământul mai flexibil, mai performant, mai centrat pe elevi și de mai bună calitate și vom reuși”, a spus Klaus Iohannis.

Planuri pentru a preîntâmpina o criză alimentară

Președintele Klaus Iohannis susține că în cadrul Guvernului se fac planuri pentru a preîntâmpina o criză alimentară. Președintele a spus că România are depozite, dar înăuntrul acestora avem ”puțin”.

”Măsurile luate până acum sunt în regulă, dar sunt insuficiente. Este nevoie de multe măsuri pentru a fi siguri că nu vom avea o criză alimentară în România. Am discutat cu premierul și există o preocupare serioasă în acest sens, de aceea vor fi adoptate noi măsuri.

În perioada următoare se vor lua măsuri pentru a ne face rezerve și pentru a apela la ele în caz de nevoie

Depozite avem, doar că înăuntru este încă puțin”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis consideră războiul din Ucraina vinovat de creșterea prețurilor

Klaus Iohannis a declarat, marți, că venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal, dar trebuie ținut cont de diferențele de dezvoltare între țări. Președintele a explicat că una este venitul minim care asigura un trai decant într-o țară care are un nivel foarte ridicat și altul într-o tară ca a noastră care își dorește sa ajungă la acel nivel. Nu putem să avem aceeași sumă, dacă dorim să avem același efect, a conchis Klaus Iohannis.

„Este important să vedem cum am ajuns în această criză economică, prețuri în creștere, inflație în creștere și găsim repede explicația. Este vorba despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Război care a venit cu o abordare care a scumpit energia, acum se scumpesc alimentele. Întreaga economie globală a intrat într-o fază complicată. Este foarte bine că avem un Guvern de coaliție care se sprijină pe o majoritate solidă în Parlament.(…) E nevoie de măsuri care să amelioreze impactul acestor creșteri. Aceste lucruri sunt complicate.

Oamenii așteaptă soluții imediat, însă bugetul nu poate fi întins oricât. E nevoie de înțelepciune și da, este nevoie și de răbdare. Când văd că anumiți politicieni strigă ce rău e și greu se mișcă lucrurile, trebuie să vedem că avem o abordare guvernamentală si parlamentara așezată care caută și găsește soluții“, a arătat președintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„Craiova pe Biciclete”, sâmbătă în Parcul Romanescu

Evenimentul "Craiova pe Biciclete" va avea loc pe 27...

ȘTIRI GdS