3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlanda rămâne și ea fără gaz rusesc, după ce a refuzat să plătească în ruble

Olanda rămâne și ea fără gaz rusesc, după ce a refuzat să plătească în ruble

Compania rusă de gaze Gazprom a anunțat marți că a suspendat livrările de gaze către furnizorul olandez GasTerra din cauza refuzului acestuia de a plăti în ruble, potrivit BFM TV.

„Gazprom a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. din cauza neplății în ruble”, a anunțat gigantul rus într-un comunicat pe mesageria Telegram.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

GasTerra a refuzat să răspundă solicitărilor Moscovei de a plăti în ruble

Luni, GasTerra a confirmat că nu va mai primi gaze din data de 31 mai, după ce a refuzat să răspundă solicitărilor Moscovei de a plăti în ruble.

GasTerra, care cumpără şi tranzacţionează gaze în numele Guvernului olandez, a informat că a contractat din altă parte două miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, cantitate pe care ar fi trebuit să o primească de la Gazprom până în octombrie.

Compania este deţinută în proporţie de 50% de entităţi ale Guvernului olandez, în timp ce firmele Shell şi Exxon deţin fiecare 25%.

Ţările de Jos nu vor iniţia planul de urgenţă privind gazele naturale

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că Ţările de Jos nu vor iniţia planul de urgenţă privind gazele naturale, prin care se solicită consumatorilor industriali să-şi reducă consumul.

„Aceste evoluţii nu le vedem ca pe o ameninţare la adresa livrărilor”, a afirmat oficialul.

Un purtător de cuvânt al operatorului naţional de transport Gasunie a precizat că firma nu se aşteaptă la perturbări în reţea ca rezultat al deciziei Gazprom de a opri livrările către GasTerra.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS