6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdela Gherghe, la cald, despre proiectele în desfășurare în Malu Mare

Adela Gherghe, la cald, despre proiectele în desfășurare în Malu Mare

Malu Mare se pregătește pentru investitori. În comuna din apropierea Craiovei se lucrează la asfaltări, se pregătește introducerea liniilor de autobuz care să lege localnicii de reședința de județ și se pun la cale proiecte care să crească nivelul de trai și atractivitatea zonei. De altfel, primarul localității, Adela Gherghe, spune că există discuții pentru atragerea unui investitor de talie mondială în comună.

Se asfaltează străzile

Străzile Merilor și Trandafirilor sunt în plin proces de asfaltare, acestora urmându-le, în viitorul apropiat, alte opt străzi principale.

„Asfaltarea pe aceste două străzi este făcută ca la carte. Partea carosabilă este de 7,3 metri, avem asfalt pe 5,5 metri și rigole pe stânga și pe dreapta, de 0,9 metri fiecare. Am mers simultan cu sistemul de canalizare pe aceste două străzi și am introdus conductele, pentru că avem un proiect depus pe Anghel Saligny pentru extinderea rețelei de canalizare. Urmează asfaltarea a opt străzi din zona Selgros. Licitația a avut deja loc, avem și câștigător”, a transmis edilul comunei.

Dar Primăria Malu Mare a depus proiectul pentru aceste străzi și în cadrul Programului Anghel Saligny: „Eu, ca primar, am datoria de a proteja banii cetățenilor, astfel că deocamdată așteptăm să vedem dacă proiectul va primi finanțare. Dacă nu, administrația locală dispune de suma necesară pentru investiție. Oricum ar fi, proiectul va merge înainte, dar sperăm să obținem banii prin acest program național”, a precizat Adela Gherghe.

Aceasta adaugă că primăria comunei a solicitat Companiei de Apă, care se ocupă de introducerea canalizării, să lucreze cu prioritate pe cele opt străzi care urmează să intre în proiect pentru ca acestea să nu mai fie sparte ulterior.

Se fac demersuri pentru ca grădinița să aibă program prelungit

Pentru că în Malu Mare locuiesc multe familii tinere, cererea de locuri pentru grădiniță este crescută, iar mulți părinți și-ar dori să opteze pentru program prelungit. Astfel că grădinița din comună, care este aproape gata de inaugurare, ar putea funcționa în acest regim.

„Grădinița este un proiect realizat pe AFIR, dar la momentul scrierii proiectului ea a fost încadrată în categoria instituțiilor de învățământ preșcolar cu program normal. Am decis, împreună cu directorul Școlii din Malu Mare, Irina Nedea, să facem demersurile necesare pentru ca aceasta să funcționeze cu program prelungit. Este un sprijin important pentru părinți și copii. Căutăm soluțiile pentru acreditare, ca să putem să începem activitatea cu program prelungit în această clădire nouă chiar de la începutul viitorului an școlar. Suntem în discuții și cu cei de la AFIR pentru că e nevoie să adaptăm mobilierul pentru program prelungit”, a declarat primarul comunei.

Investiții și în alte unități pentru preșcolari

Și grădinița din satul Preajba este în vizorul administrației, care plănuiește renovarea unității.
„Am eliberat certificatul de urbanism pentru renovarea grădiniței din satul Preajba, cel mai probabil începem în această toamnă, lucrarea se va face cu bani de la bugetul local”, a menționat primarul.
Primăria intenționează să construiască încă o grădiniță, în zona Selgros, pentru care așteaptă o licitație la Compania Națională de Investiții. „Va fi o grădiniță cu program prelungit care va avea amprenta la sol de 550 metri pătrați”, a precizat edilul.

Tot în plan educațional, primăria a anunțat că va depune un proiect pentru Școala din Malu Mare la noua sesiune pentru reabilitare termică a unităților de învățământ.

Școala Malu Mare

Spații de recreere și teren de fotbal cu gazon

Primăria are în vedere și amenajarea unor zone de relaxare și recreere în satul Malu Mare și în satul Preajba. În curs de proiectare sunt două locuri de joacă – unul în satul Malu Mare și celălalt în satul Preajb – pentru care administrația se află în căutarea celor mai frumoase proiecte, cu echipamentele cele mai atractive pentru cei mici. „Ne pregătim și de montarea a cinci foișoare pentru recreere în comună . Sunt foișoare mari, cu diametrul de 5 metri, care vor fi montate în zona lacurilor de la Preajba, în fața Primăriei, la cișmea și într-o zonă cu mulți copii. De asemenea, vrem să reamenajăm terenul de fotbal din satul Preajba, cu gazon și sistem de irigare a acestuia. Avem echipă de locul I și băieții merită să aibă condiții optime de joc”, a declarat Adela Gherghe.

Malu Mare, partener în proiectul pentru construirea Centurii de Sud

O veste bună pentru comună este asocierea, în calitate de partener, în proiectul construirii Centurii de Sud. Primăria va furniza pământul necesar terasamentului, iar în urma parteneriatului strada Teilor, care leagă Preajba Veche de Preajba Nouă, va fi reabilitată de către constructor.
Cel mai important proiect pentru comună rămâne totuși aducerea gazelor, pentru care primăria lucrează la caietul de sarcini pentru proiectarea și execuția rețelei.

Un investitor important ar putea veni la Malu Mare

Un semnal pozitiv pentru comuna Malu Mare este interesul tot mai crescut al unor importanți investitori pentru această zonă. „Avem o potențială mare investiție în comună, o companie care ar urma să deschidă aici un punct de lucru cu cel puțin 1500 de angajați. Sperăm să primim punctajul necesar din punct de vedere economic și să revenim cu vești bune în acest sens”, a transmis Adela Gherghe.

Printre alte noutăți în comună, în această perioadă, se numără și inaugurarea, în viitorul apropiat, a Secției de Poliție din zona Selgros. În aceeași incintă va funcționa și Secția de Poliție Locală. Clădirea este reabilitată și în curs de amenajare.

„Ce ne mai dorim să facem în perioada următoare este să ne ocupăm și de împrejmuirea cimitirului, a școlii și grădiniței și a căminului de bătrâni. Analizăm mai multe modele de garduri și ne dorim să alegem un model pentru toate aceste spații, astfel încât să avem o amenajare unitară, iar apoi le vom împrejmui treptat, în următorii ani, cu bani de la bugetul local”, a mai spus primarul comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS