20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVarianta Omicron BA-5, dominantă în Portugalia

Varianta Omicron BA-5, dominantă în Portugalia

Varianta Omicron BA-5 a devenit dominantă în Portugalia. Ţara se confruntă cu un nou vârf de cazuri COVID-19 în ultimele săptămâni, potrivit autorităţilor sanitare, informează AFP.

Subvarianta BA-5, detectată pentru prima dată în Portugalia la sfârşitul lunii martie, cunoaşte ”o creştere accentuată” şi era ”dominantă” pe teritoriul ţării pe 23 mai. Se află la originea a ”aproape 80% dintre noile cazuri”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Institutului naţional de sănătate (INSA), care a publicat marţi seară un raport referitor la COVID-19.

Propagarea acestei subvariante a ”coincis cu ridicarea numeroaselor restricţii sanitare”

Propagarea acestei subvariante a ”coincis cu ridicarea numeroaselor restricţii sanitare” după renunţarea la obligativitatea purtării măştii în cea mai mare parte a spaţiilor închise urmată de desfăşurarea a numeroase evenimente cu participarea unui număr mare de persoane, a explicat pentru AFP Gustavo Tato Borges, preşedintele Asociaţiei naţionale a medicilor din sănătate publică.

Guvernul portughez a decis să ridice, pe 21 aprilie, obligativitatea purtării măştii în interior

Guvernul portughez a decis să ridice, pe 21 aprilie, obligativitatea purtării măştii în interior, cu excepţia mijloacelor de transport în comun şi a unităţilor sanitare.

Portugalia se confruntă cu o recrudescenţă a numărului de cazuri noi. Ţara a înregistrat 157.502 de cazuri între 10 şi 16 mai, echivalentul unei creşteri de 58% în comparaţie cu săptămâna precedentă, potrivit celui mai recent raport al Direcţiei generale de sănătate, care publică doar rapoarte săptămânale.

”În realitate, ar putea fi vorba despre de două ori mai multe cazuri”, a subliniat Borges, precizând că situaţia este însoţită de o creştere a mortalităţii după decesul a 191 de persoane în această perioadă. ”Mortalitatea urmează să crească în continuare” în următoarele săptămâni, a mai spus el.

Guvernul a reintrodus miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii

Pentru a contracara această creştere a numărului de cazuri noi, guvernul a reintrodus miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii, disponibile pe reţetă medicală.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a făcut recent un apel la vigilenţă, estimând că subvariantele Omicron BA-4 şi BA-5, identificate pentru prima dată în Africa de Sud la începutul anului, ar putea fi la originea unui focar de noi cazuri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS