11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesori din Dolj au protestat în Capitală: Un profesor debutant are salariul 2.300 de lei

Profesori din Dolj au protestat în Capitală: Un profesor debutant are salariul 2.300 de lei

 

Profesorii din Dolj au protestat, astăzi, la Guvern alături de colegii din toată ţara. Cadrele didactice au cerut în stradă salarii mai mari. Reprezentanţii sindicatelor spun că este nevoie de o majorare a salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar, începând cu personalul nedidactic care are un salariu de circa 1.500 lei. De asemenea, sindicatele au atras atenţia că un profesor debutant are 2.300 de lei, bani insuficienţi pentru formare.

Cadrele didactice au scris pe asflat, în faţa Guvernului, „Respect, nu umilinţă”.

„SI Spiru Haret Dolj participă cu 10 delegați pentru a atrage atenția Guvernului României că salariaţii din învățământ au ajuns la limita de subzistență, trăiesc din împrumuturi. Personalul nedidactic are un salariu de cca 1.500 de lei net, personal ce nu a mai beneficiat de vreo intervenție din 1 ianuarie 2020, iar un profesor debutant 2.300 lei bani mai mult decât insuficienți pentru a se întreține, a-și achiziționa material didactic și a-și plăti cursurile de perfecționare”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Tinerii nu mai vor să predea

Reprezentanţii sindicatului „Spiru Haret” spun că din cauza salarizării, tinerii nu sunt atraşi să predea.


„Restanțele salariale prevăzute în Legea salarizării, lege care trebuia pusă în aplicare din 1 sept.2020, au ajuns să nu mai conteze astăzi la ce nivel au ajuns prețurile la utilități și alimente. Guvernul trebuie să înțeleagă că nu se mai poate. În aceste condiții calitatea educației va scădea și mai mult. Tinerii care ar fi dorit să între în învățământ sunt descurajați de atitudinea Guvernului față de sistemul de educație și ar fi regretabil să constatăm că nu va mai avea cine să predea la catedră în viitorul apropiat”, a declarat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Prin urmare, sindicaliştii cer aplicarea integrală a Legii 153/2017, creșterea salarială a personalului nedidactic, punerea în aplicare a H 34/2018 și 569/2017 privind condițiile de mună, plata orelor suplimentare pentru personalul auxiliar și nedidactic, deblocarea posturilor pe cele două categorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS