24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia a reziliat un acord pe care-l are de 30 de ani cu Rusia privind gazele naturale

Polonia a reziliat un acord pe care-l are de 30 de ani cu Rusia privind gazele naturale

Guvernul polonez a reziliat un acord pe care îl are de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale și infrastructura, a anunțat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa.

„Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazele din 1993 privind [gazoductul] Yamal”, a scris Moskwa pe Twitter, scrie CNN.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că hotărârea guvernului polonez în direcția independenței complete față de gazul rusesc a fost corectă. Întotdeauna am știut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, construirea și întreținerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazului prin Polonia.

Şi Lituania a întrerupt complet importurile de surse

De duminică, și Lituania a întrerupt complet importurile de surse de energie  rusești, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale. Decizia a fost anunțată la o zi după ce Rusia a oprit exporturile de gaze naturale către Finlanda.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pe motiv că nu au efectuat plăți în ruble, decizie pe care liderii UE au calificat-o atunci drept o formă de șantaj din partea Moscovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS