20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova. A început Festivalul Internaţional Shakespeare

Craiova. A început Festivalul Internaţional Shakespeare

Festivalul Internațional Shakespeare a debutat joi, 19 mai, cu remarcabilul spectacol regizat de canadianul Robert Lepage.

La inaugurarea celei de-a XIII-a ediţii au fost prezenţi Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, și Ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Vlad Drăgulescu, directorul Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină, directorul-fondator al Festivalului Shakespeare și președinte al Fundației Shakespeare și Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacole în toată Craiova

Cel mai important reper cultural din Craiova revine pe scenele şi străzile oraşului, după anii de pandemie care i-au ţinut pe iubitorii de teatru departe de sala de spectacol. După ediţia online din 2020, în acest an, festivalul-eveniment va cuprinde spectacole şi concerte în toată Craiova, atât reprezentaţii în aer liber, cu acces gratuit, în cartierele oraşului şi în spaţii inedite, cât şi piese de teatru montate de monştri sacri ai lumi teatrale de pe plan mondial.

Primii spectatori ai ediţiei 2022 au putut vizita joi, în foaierul Teatrului Naţional, şi câteva expoziții: CĂRŢILE FUNDAMENTALE: BIBLIA ŞI OPERELE COMPLETE ALE LUI SHAKESPEARE, Expoziția de fotografie SHAKESPEARE FOR EVER, SHAKESPEARE FOR ME – Mihaela Marin; Expoziția de pictură PURCĂRETIADA – Crista Bilciu; Expoziția de costume elisabetane NEGRU-AURIU – Coordonator expoziție Prof.univ.dr. Ștefania Cenean, U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”, București.

Lepage a primit Premiul Internaţional Shakespeare

Festivalul a debutat cu mult așteptata producție 887, un spectacol scris, regizat și interpretat de Robert Lepage şi prezentat de Compania Ex Machina din Quebec, Canada

La finalul spectacolului, artistul de renume internațional ROBERT LEPAGE a primit PREMIUL INTERNAŢIONAL SHAKESPEARE, ediţia a XIII-a, acordat de Institutul Cultural Român și Festivalul Internațional Shakespeare .
Prima seară a festivalului s-a încheiat cu un moment de video mapping intitulat OPENING SHAKESPEARE şi cu un opening party la Valletta Towers (fostele hale Popeci sau Atelierele Brătăşanu), unul dintre locurile neconvenţionale unde vor fi prezentate spectacole în cadrul acestei ediţii.

160 de evenimente în 11 zile

Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult așteptata producție „The Tiger Lillies joacă Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.

Peste 160 de evenimente – spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri – vor avea loc în peste 20 de spații indoor și outdoor din Craiova, într-un eveniment de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional, cât și publicului larg.

„Foarte puţine festivaluri de oriunde au reunit o asemenea galerie de personalităţi”

„Ce înseamnă Festivalul Shakespeare de la Craiova? O minune. Născută din iubire, salvată din pasiune și – acum, iată – împlinită prin continuitate. Abia astăzi, când atâtea evenimente de peste tot au dispărut sau și-au pierdut seva, înțelegem că visul lui Emil Boroghină durează, renaște, e la clipa unui unui nou început. Iar noi toți avem prilejul de a fi parte din el. Ce dar frumos! Ce sărbătoare a spiritului! Ce gest de prețuire a valorilor teatrului mondial: de la Wilson la Dodin, de la Lepage la Ostermeier, de la Declan Donnellan la Silviu Purcărete!

Puține, foarte puține festivaluri de oriunde au reunit o asemenea galerie de personalități. Încă și mai puține încearcă să le adauge altele și altele, ale unor noi generații. Este vocația celor care, din doi în doi ani, transformă Craiova într-o insulă shakespeareană. Victoria lor devine atunci un triumf al teatrului românesc pe marea scenă a lumii”, a spus, pe marginea evenimentului, Octavian Saiu, critic de teatru, eseist si profesor universitar.

Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului sunt disponibile pe website-ul https://www.shakespearefestival.online.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS