16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE vrea panouri solare pe clădirile noi

UE vrea panouri solare pe clădirile noi

Panourile solare care produc energie electrică ar putea deveni obligatorii pe acoperișul clădirilor noi, acesta este planul Uniunii Europene. Planul Executivului european este ca jumătate din energia blocului comunitar să provină din surse regenerabile peste 7 ani.

Planul Uniunii Europene privind energia verde este unul măreț, un plan accelarat în această perioadă de războiul din Ucraina.

Blocul comunitar încearcă să obțină independența energetică de Rusia. Pentru ca jumătate din energia consumată în Uniune în 2030 să fie din surse regenerabile, trebuie plătit și un cost ridicat, de sute de miliarde de euro, care ar putea fi recuperat în mai mulți ani prin reducerea importurilor, notează Financial Times.

O măsură pentru a ajunge la această țintă este ca toate clădirile noi să aibă panouri care se producă atât energie electrică dar și energie termică.

Toate clădirile noi din UE ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times.

Construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice

Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Costul total al atingerii acestui obiectiv ar urma să se ridice la sute de miliarde de euro dar aceste costuri ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit “RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Executivul European le cere statelor membre să încurajeze financiar dotarea clădirilor publice cu panouri fotovoltaice.

Una din propuneri este “introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

În Portugalia, de exemplu, se lucrează acum la cel mai mare parc solar plutitor din Europa. Este vorba de 12.000 de panouri fotovoltaice care pot alimenta cu energie electrică 1.500 de locuințe.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin forţarea statelor membre să desemneze zone “prioritare” cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS