23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful DSVSA Botoșani, urmărit penal

Șeful DSVSA Botoșani, urmărit penal

Mihai Țurcanu, șeful Direcției Sanitar-Veterinare (DSVSA) Botoșani, este urmărit penal de DNA și pus sub control judiciar pentru 60 de zile într-un dosar de corupție, potrivit unui comunicat de presă al instituției, citat de G4Media.

Procurorii îl acuză pe Țurcanu că în 2021 a forțat două funcționare din instituție să trucheze o licitație și să favorizeze o firmă.

Pentru că angajatele au refuzat să comită o ilegalitate, directorul instituției le-a hărțuit prin intermediul unor evaluări profesionale negative, după care a vrut să le înlocuiască cu ”funcționari obedienți”.

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 438/VIII/3 din 13 mai 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul ȚURCANU MIHAI, la data faptelor și în prezent director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani (D.S.V.S.A) Botoșani, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie – decembrie 2021, inculpatul Țurcanu Mihai ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare. Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți.

În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Țurcanu Mihai trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS