21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit preşedintele Emiratelor Arabe Unite

A murit preşedintele Emiratelor Arabe Unite

Şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, care a prezidat timp de aproape două decenii ascensiunea fulgerătoare a ţării sale pe scena internaţională, a decedat la vârsta de 73 de ani, au anunţat astăzi autorităţile, fără a menţiona motivele decesului.

Guvernul EAU a decretat „doliu naţional şi drapelele au fost coborâte în bernă” pentru o perioadă de 40 de zile, a anunţat agenţia de presă oficială a Emiratelor, WAM.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, care era şi emir de Abu Dhabi, a apărut rar în public după un accident vascular în ianuarie 2014, potrivit www.aljazeera.com.

Sheikh Khalifa s-a născut în 1948 în oaza interioară Al Ain, în apropierea graniței cu sultanatul Oman, și poartă numele străbunicului său, șeicul Khalifa bin Shakhbout.

În 1969, în timp ce zona era încă un protectorat britanic, Khalifa a fost numit prim-ministru Abu Dhabi și președinte al Departamentului de Apărare al emiratului, care a devenit ulterior nucleul forțelor armate ale Emiratelor Arabe Unite. După obținerea independenței în 1971, a devenit ministru al apărării împreună cu alte roluri și a devenit președinte în 2004.

Locul i l-ar putea lua fratele vitreg, prințul moștenitor, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Mohammed bin Zayed a fost conducătorul de facto al Emiratelor Arabe Unite, aliate SUA, în special după ce Khalifa a suferit un accident vascular cerebral în 2014, în urma căruia a fost rar văzut în public.

Deţinea și titlurile de Comandant Suprem al Forțelor Armate și președinte al Consiliului Suprem al Petrolului. De asemenea, a fost liderul Autorității de Investiții Abu Dhabi, care însumează aprox. 875.000.000.000 de dolari sub forma unor bunuri de mare valoare.

Conform Forbes, se estimează că Familia Al Nahyan, cumulativ, ar avea o avere de 150.000.000.000 de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS