7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuria creşte în rândul oamenilor din Shanghai din cauza restricţiilor anti-Covid

Furia creşte în rândul oamenilor din Shanghai din cauza restricţiilor anti-Covid

Autoritățile din Shanghai și Beijing au înăsprit luni restricțiile anti-Covid, ceea ce a sporit furia în rândul oamenilor care contestă măsurile, modul în care sunt implementate și eficiența lor. Mii de oameni încă sunt închiși în case. Frecvent au loc altercații cu forțele de ordine.

Deși nu a existat niciun anunț oficial, în weekend unii rezidenți din cel puțin patru dintre cele 16 districte ale metropolei Shanghai au primit notificări că nu mai pot pleca din case.

„Du-te acasă, du-te acasă!”, striga o femeie la un megafon, către locuitorii dintr-un cartier. Doi rezidenți din districtul Yangpu au spus că au fost anunțați cu privire la măsuri similare și că magazinele din cartierele lor se vor închide, conform Digi24.

Furia publicului a fost intensificată de mai multe postări pe rețele sociale și relatări online

Furia publicului a fost intensificată de mai multe postări pe rețele sociale și relatări online despre autorități care obligă vecinii persoanelor depistate pozitiv să intre în carantină și cer să li se predea cheile de la case pentru a fi  dezinfectate, fapt pe care juriștii în consideră ilegal.

Într-o postare este redată o înregistrare vocală a unui apel care a circulat pe internet cu o femeie care se certa cu oficialii care cereau să pulverizeze dezinfectant în casa ei, deși ea fusese negativă.

Tong Zhiwei, profesor de drept la Universitatea de Științe Politice și Drept din China de Est, a scris într-un eseu difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare duminică că astfel de acte sunt ilegale și ar trebui să înceteze.

„Shanghai ar trebui să dea un exemplu întregii țări cu privire la modul în care implementează activitățile de prevenire a pandemiei într-un mod legitim”, a scris Tong.

Astfel de măsuri ar trebui luate numai în condiții de stare de urgență

Astfel de măsuri ar trebui luate numai în condiții de stare de urgență, a spus el în eseul la care au contribuit peste 20 de cadre universitare. Liu Dali, avocat la una dintre cele mai mari firme de avocatură din China, a transmis autorităților o scrisoare în care atrage atenția asupra acelorași aspecte de legalitate.

În replică, autoritățile au spus că măsurile salvează vieți și au avertizat că există un număr mai mare de decese în alte țări care au relaxat restricțiile sau le-au eliminat cu totul, în încercarea de a „trăi cu Covid”, chiar dacă infecțiile se răspândesc.

Ar trebui evitată o abordare „unică pentru toți”, iar fiecărui district i s-a permis să-și înăsprească măsurile în funcție de propria situație, a spus acesta.

Luni, Shanghai a raportat o scădere a cazurilor noi pentru a 10-a zi consecutiv.

În Beijing, locuitorilor din zonele cele mai afectate li s-a spus să lucreze de acasă

În Beijing, locuitorilor din zonele cele mai afectate li s-a spus să lucreze de acasă, în timp ce mai multe drumuri, centre și parcuri au fost închise luni, în timp ce orașul cu 22 de milioane de oameni se confruntă cu cel mai grav focar din 2020.

Mai multe rute de autobuz au fost suspendate în timp ce activitățile de testare s-au intensificat în districte.

Beijingul a raportat luni 49 de noi cazuri de infecție cu transmitere comunitară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS