16.8 C
Craiova
vineri, 12 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateFostul premier francez François Fillon, condamnat la un an de închisoare cu executare

Fostul premier francez François Fillon, condamnat la un an de închisoare cu executare

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat, luni, de o curte de apel din Paris, la patru ani de închisoare, dintre care unul cu executare, în procesul angajărilor fictive ale soţiei sale, Penelope Fillon, informează AFP.

În acest dosar care a explodat în plină campanie prezidenţială a candidatului dreptei în 2017, François Fillon a fost condamnat, de asemenea, la plata unei amenzi de 375.000 euro şi zece ani de interdicţie de a candida pentru o funcţie publică.

Soţia sa a primit doi ani de detenţie cu suspendare, o amendă de 375.000 euro şi doi ani interdicţie de a candida.

În acelaşi proces, Marc Joulaud, fost supleant al lui Fillon în postul de deputat, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi cinci ani de interdicţie de a candida.

Fillon şi Joulaud au fost condamnaţi şi la plata a circa 800.000 euro către Adunarea Naţională, constituită în parte civilă.

Condamnaţii, absenţi la pronunţarea sentinţelor, le pot contesta în casaţie.

Fillon ar putea totuşi să nu execute sentinţa în închisoare: dacă nu va formula recurs, va fi convocat în faţa unui judecător de aplicare a pedepselor, care ar putea decide, spre exemplu, ca fostul premier să fie supravegheat prin purtarea unei brăţări electronice.

Sentinţele de luni, pronunţate pentru deturnare de fonduri publice, complicitate la abuz de bunuri sociale şi tăinuire a acestor două infracţiuni, sunt mai uşoare decât cele dictate de tribunalul de primă instanţă la 29 iunie 2020, potrivit Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS