13.4 C
Craiova
miercuri, 21 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePutin duce cel mai scump război din istorie, spune un analist german

Putin duce cel mai scump război din istorie, spune un analist german

Rusia a cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina. Cel mai mult au costat tehnica şi echipamentele militare distruse de ucraineni, acestea cifrându-se la 230 de milioane de dolari pe zi, relatează publicaţia ucraineană Focus.ua, citând calculele făcute de analistul german Tomi Ahonen.

Preşedintele rus Vladimir Putin duce cel mai scump război din istorie, apreciază Ahonen, potrivit Agerpres.

În calculele sale, expertul citat a pornit de la faptul că în Ucraina s-ar afla circa 190.000 de militari ruşi şi 19.000 de echipamente şi tehnică militară. Dar aceste cifre nu sunt exacte, pentru că în realitate s-ar putea ca numărul militarilor şi cel al echipamentelor angajate să difere cu câteva sute.

Dacă vehiculele implicate trebuie să ofere locuri pentru fiecare soldat, potrivit logicii militare, în Ucraina ar putea să fi fost detaşate: transportoare blindate – 7.600; tancuri – 5700; sisteme de artilerie – 3.800; alte vehicule implicate în operaţiuni (antiaeriene, de comandament sau de reparaţii) – 1.900.

Cele mai scumpe sunt muniţia de artilerie şi rachetele

Cele mai scumpe sunt muniţia de artilerie şi rachetele, susţine Tomi Ahonen. Pentru artilerie, Rusia cheltuieşte cel mult 475 milioane de dolari pe zi. Conform estimărilor lui Tomi Ahonen, combustibilul îl costă pe Putin aproximativ 15 milioane de dolari în fiecare zi.

Separat, specialistul arată că pierderile de tehnică militară de către Federaţia Rusă costă Moscova 230 de milioane de dolari pe zi.

„Numai crucişătorul Moskva a costat 750 de milioane de dolari”

„Putin trebuie să bage mâna mult mai adânc în buzunar când vine vorba de echipamente pierdute. Numai crucişătorul Moskva a costat 750 de milioane de dolari”, spune el.

În total, în timpul războiului din Ucraina, se estimează că Rusia a pierdut echipamente şi vehicule militare în valoare de 10 miliarde de dolari, dar costurile reale sunt şi mai mari, spune expertul german.

Putin nu a planificat astfel de cheltuieli colosale

Totodată, el a adăugat că Putin nu a planificat astfel de cheltuieli colosale, sperând să preia puterea la Kiev în trei zile, pentru această ofensivă fiind alocate din buget 333,6 milioane de dolari pe zi, indică Tomi Ahonen, fără să specifice de unde provine această cifră.

Vineri, invazia rusă în Ucraina a intrat în cea de-a 72-a zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS