11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliminarea pensiilor speciale, declarată neconstituțională de CCR

Eliminarea pensiilor speciale, declarată neconstituțională de CCR

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi, informează Antena3.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul actului normativ, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Ei au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.

Decizia a fost luată foarte greu, cu ţipete auzite de presă dincolo de uşă. Daniel Morar, a plecat imediat după şedinţă. El a fost unul dintre judecătorii care au votat împotrivă, alături de Simina Tănăsescu şi de Livia Stanciu. 

Ceilalţi şase judecători au admis sesizarea şi prin urmare cei peste 800 de parlamentari care în februarie 2021 beneficiau de pensii speciale îşi vor primi banii înapoi.

820 de parlamentari primesc înapoi banii pe 15 luni

Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni – perioada în care a fost sistată plata. Unii ar putea primi din nou 15.000 lei pe lună, chiar retroactiv dacă vor merge în instanţă să ceara asta. Suma totală pe care guvernul o are de plătit este estimată la peste 10 milioane de euro! 

Pentru că nu puteau sesiza direct Curtea Constituțională, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petrea Daea și Gabriel Oprea.

De menționat că printre parlamentarii care beneficiau de aceste pensii speciale se numără și judecătorii actuali ai Curții Constituționale. Este vorba de chiar actualul președinte CCR Valer Dorneanu, dar și de judecătorul Marian Enache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS