22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a cerut amânarea livrării vaccinurilor Pfizer

Guvernul a cerut amânarea livrării vaccinurilor Pfizer

Cu doar câteva mii de români care se vaccinează în decurs de o săptămână (câteva sute cu prima doză), România are încă depozitele pline de doze de vaccin anti-COVID. Totuși, țara noastră mai trebuie să primească (și să plătească) zeci de milioane de doze de vaccin Pfizer, în baza contractului negociat de Comisia Europeană.

Guvernul a semnat un act adițional la formularul de comandă pentru vaccinuri, prin care a obținut amânarea cu trei luni a furnizării vaccinurilor din trimestrul 2 al anului 2022 (lunile aprilie, mai, iunie). În condițiile în care depozitele sunt pline, vaccinurile nu erau doar inutile, dar și riscau să expire și să fie aruncate pur și simplu.

În aprilie, ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat că Varşovia a informat Comisia Europeană şi Pfizer că nu va mai lua sau nu va mai plăti pentru vaccinuri împotriva Covid-19 în baza unui contract de furnizare co-negociat de UE. Nu există deocamdată semne că România ar proceda la fel, însă situația este una extrem de delicată, zeci de milioane de doze de vaccin negociate de Comisia Europeană pentru România fiind programate pentru livrare, lună de lună, până în iunie 2023.

Pe 21 aprilie, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afirma că „depozitele sunt pline”, însă alte 9 milioane de doze de vaccin anti-COVID urmează să fie livrate României în aprilie, mai şi iunie. Aceste doze au fost reprogramate acum pentru următoarele luni, astfel că în lunile de vară România va primi nu mai puțin de 11 milioane de doze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS