10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia a trimis tancuri, vehicule de luptă și armament în Ucraina

Polonia a trimis tancuri, vehicule de luptă și armament în Ucraina

Polonia a furnizat Ucrainei peste 200 de tancuri T-72, precum și câteva zeci de vehicule de luptă de infanterie, potrivit postului Radio Polonia, citat de Euractiv.ro.

Ucraina a mai primit și obuziere autopropulsate, lansatoare de rachete multiple, precum și rachete aer-aer pentru aeronavele MiG-29 și Su-27.

Pe lângă arme grele, Polonia furnizează Ucrainei drone, sisteme portabile de rachete antiaeriene și o cantitate mare de muniție.

Potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, Varșovia a dat Ucrainei echipamente militare în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Livrarea de armament greu în Ucraina nu aduce pacea

Și Cehia a trimis un număr neprecizat de T-72 și vehicule de luptă de infanterie în Ucraina.

După decizia de joi a Bundestagului de a aproba livrarea de arme grele Ucrainei, 28 de personalități din Germania i-au transmis o scrisoare deschisă cancelarului Olaf Scholz în care avertizează în legătură cu trimirea de armament greu.

Aceștia susțin că livrarea de armament greu în Ucraina ar putea împinge lumea către al treilea război mondial sau într-un conflict nuclear.

Faptul că președintele rus Vladimir Putin a încălcat legea internațională atacând Ucraina nu justifică „acceptarea riscului ca acest război să devină un conflict nuclear”, susțin semnatarii scrisorii, notează Deutsche Welle.

Responsabilitatea pentru un astfel de conflict revine nu numai „agresorului inițial”, ci și „celor care, cu ochii deschiși, îi oferă un motiv pentru a acționa într-o manieră posibil criminală”.

Scholz a ezitat în privința livrării de armament greu în Ucraina, invocând aceleași motive menționate în scrisoare. Semnatarii săi au spus că au susținut această poziție inițială a cancelarului, în timp ce mulți critici l-au acuzat pe cancelar de precauție excesivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS