21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA au abandonat în Afganistan armament şi echipament militar de 7 miliarde $

SUA au abandonat în Afganistan armament şi echipament militar de 7 miliarde $

Statele Unite au abandonat în Afganistan armament şi echipamente militare în valoare de peste 7 miliarde de dolari, după retragerea forţelor americane din această ţară, în august 2021, se arată într-un raport al Pentagonului consultat de CNN, scrie Digi24.

Aceste echipamente militare, căzute acum în mâinile talibanilor, au fost transferate de SUA fostului guvernului afgan, în perioada 2005-2021.

Conform raportului Pentagonului, prezentat în Congresul american, militarii americani nu au în prezent niciun fel de intenţii legate de „recuperarea sau distrugerea” acestui arsenal.

În total, SUA au alocat în toți acești ani 145 de miliarde de dolari pentru întregul proces de reconstrucție a Afganistanului. Aproape 19 miliarde au fost investiţi în dotarea fostei armate afgane, conform rapoartelor Inspectorului General american pentru Reconstrucția Afganistanului (Sigar).

SUA au abandonat în Afganistan peste 12.000 de vehicule Humvee

Din acest total, a rămas abandonat în acest moment în Afganistan echipament militar estimat la 7,12 miliarde de dolari: 78 de aeronave (dezafectate, conform SUA) în valoare de peste 923 milioane de dolari, şi peste 9.500 de muniţii antiaeriene, în valoare de peste 6 milioane de dolari.

De asemenea, SUA au furnizat fostului guvern afgan 96.000 de vehicule militare. Dintre acestea, peste 40.000, care includ 12.000 de Humvee-uri, au fost abandonate. Americanii spun că nu cunosc starea tehnică a acestor maşini.

Echipamentele militare abandonate de SUA în Afganistan mai includ peste 300.000 de arme de infanterie, peste 1,5 milioane de cartuşe şi muniţii de infanterie, estimate la 48 de milioane de dolari, diverse echipamente de comunicaţii şi inclusiv echipamente de vedere pe timp de noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS