7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePapa Francisc cere oprirea ostilităților din Ucraina

Papa Francisc cere oprirea ostilităților din Ucraina

Papa Francisc a cerut duminică oprirea atacurilor în Ucraina, astfel încât ajutorul să poată să ajungă la populația epuizată, și i-a îndemnat pe liderii politici „să asculte vocea poporului care dorește pacea, nu o escaladare a conflictului”, transmite Reuters

Suveranul Pontif a susținut o alocuțiune în fața miilor de persoane prezente în Piața Sf. Petru în Duminica Paștelui ortodox, zi care, spun el, coincide cu împlinirea a două luni de la momentul în care Federația Rusă lansa războiul împotriva Ucrainei.

În loc să să oprească, războiul a devenit mai dur. Reiau un apel pentru un armistițiu de Paște, semnul minim și tangibil al unei voințe de pace. Opriți atacurile pentru a ajuta populația epuizată. Opriți-vă”, a subliniat Papa Francisc.

Forțele Federației Ruse au continuat să atace Ucraina și în Noaptea de Înviereși în Duminica Paștelui, spun autoritățile ucrainene. Războiul a ucis deja mii de persoane, a strămutat câteva milioane și a transformat orașele în ruină.

Creștinii catolicii au sărbătorit Paștele duminica trecută, pe 17 aprilie, iar cei ortodoxi pe 24 aprilie.

„Este trist că în aceste zile care sunt cele mai sfinte și mai solemne pentru toți creștinii, sunetul letal al armelor se aude mai puternic decât sunetul clopotelor care anunță Învierea. Și este trist că armele iau tot mai mult locul cuvintelor”, a continuat Papa Francisc.

Vă rog, lideri politici, ascultați vocea poporului care dorește pacea, nu o escaladare a conflictului”, a subliniat el.

Papa Francisc (85 de ani) nu a menționat în mod explicit Federația Rusă sau numele lui Vladimir Putin de la începutul războiului din Ucraina, însă nu a lăsat prea multe urme de îndoială în ceea ce privește poziția sa, în condițiile în care a utilizat termeni ca „agresiune nejustificată” și „invazie” și a deplâns atrocitățile comise împotriva civililor.

Vladimir Putin, membru al Bisericii Ortodoxe Ruse, a descris acțiunile Moscovei ca fiind o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” Ucraina, iar partea rusă neagă că ar fi țintit populația civilă. Papa Francisc a respins explicit terminologia Rusiei și a spus că războiul a provocat „râuri de sânge”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS