17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaștele ortodox - obiceiuri, superstiții, legendă și tradiții

Paștele ortodox – obiceiuri, superstiții, legendă și tradiții

​Au trecut vremurile când gospodarii puneau de Paște o bucată de fier sub prag sau când se credea că în noaptea Învierii scot flăcări comorile îngropate cu sute de ani în urmă. De Paște, toată lumea vopsește ouă și mulți duc diverse mâncăruri la biserică, pentru a fi sfințite. Dar cele mai multe obiceiuri care se țineau acum un secol au dispărut.

Paștele poate „cădea” cel mai repede pe 4 aprilie și cel mai târziu pe 8 mai. În ultimii 20 de ani Paștele a picat de 16 ori în aprilie și de 4 ori în luna mai.

Denumirea sărbătorii derivă din cuvântul ebraic Pesah care desemna sărbătoarea eliberării evreilor din Egipt și a reîntoarcerii lor în patrie. Forma Paști/Paște a pătruns în limba română pe filieră latino-bizantină: Paschae.

O parte dintre tradițiile de Paște au dispărut după al Doilea Război Mondial, odată cu colectivizarea ce a dus la dispariția aproape totală a unor comunități, mulți tineri plecând la oraș. Față de acum câteva decenii, în prezent mult mai puțină lume încondeiază ouă și costumul popular se poartă tot mai rar.

Oamenii ofereau drept cadou ouă colorate la marile sărbători sezoniere cu mult timp înainte de apariția creștinismului. La români se credea că oul înroșit și sfințit are proprietăți energizante și protectoare: uneori un ou era îngropat în vie pentru a o feri de grindină. Fetele de măritat își așezau ouă de Paște sub pernă, în ideea că se vor căsători.

Popoarele germane au născocit povești pentru copii în care se spunea că Iepurele de Paște aduce, sau chiar „depune”! ouă roșii, de aceea și erau îndemnați să-i pregătească mici „cuibare” din frunze și flori de primăvară.

În multe locuri din Europa existau sărbători precreștine de primăvară, carnavaluri sau procesiuni menite să alunge spiritele rele și să „sperie” definitiv iarna.

Cum cade Paștele ortodox

Paștele ortodox este cel mai adesea în aprilie, niciodată în martie și destul de rar în luna mai. În ultimii 20 de ani Paștele a picat de 16 ori în aprilie și de 4 ori în mai. Ultima oară când Paștele a picat pe 24 aprilie a fost în 2011 și această dată va reveni în prim-plan în 2033, deci tot peste 11 ani.

Dacă luăm datele „pascale” din ultimii 80 de ani, Paștele a picat cel mai repede în 2010, când Învierea a fost sărbătorită în noaptea de 3 către 4 aprilie. La polul opus, Paștele a picat cel mai târziu în anul 1983: pe 8 mai, iar acest lucru se va repeta abia în 2078. Dacă luăm perioada următorilor 20 de ani: 2023 – 2042, Paștele va cădea de numai patru ori în luna mai și de 16 ori în aprilie

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, nu cu dată fixă precum Crăciunul, iar de la an la an ziua în care cade Paștele variază în medie cu 14-15 zile, dar pot fi variații mici sau mari. De exemplu, Paștele a fost pe 20 aprilie în 2014 și pe 12 aprilie în 2015 (8 zile diferență). În 2012 a fost pe 15 aprilie, anul următor, pe 5 mai (20 de zile calendaristice diferență).

Când va fi Paștele Ortodox în perioada 2023-2027

  • 2023 – 16 aprilie
  • 2024 – 5 mai
  • 2025 – 20 aprilie
  • 2026 – 12 aprilie
  • 2027 – 2 mai
SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS