15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreenpeace a proiectat mesaje anti-Putin şi anti-Rusia pe rafinăria Lukoil din Ploieşti

Greenpeace a proiectat mesaje anti-Putin şi anti-Rusia pe rafinăria Lukoil din Ploieşti

Activiştii Greenpeace au protestat, în noaptea de miercuri spre joi, la rafinăria Lukoil din Ploieşti, firmă cu acţionariat rusesc, unde au proiectat fotografia lui Vladimir Putin pe unul dintre turnuri. Activiştii transmit că Guvernul României şi Comisia Europeană ar trebui să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia, argumentând că fiecare companie care provine din Rusia e pătată de sângele civililor ucişi în invazia Ucrainei, informează News.ro.

”Activişti Greenpeace România atrag atenţia că solidaritatea reală cu Ucraina înseamnă ca Guvernul României şi Ursula von der Leyen să oprească importurile tuturor combustibilii fosili ruseşti. Fiecare companie de combustibili fosili care provine din Rusia e pătată de sângele civililor ucişi în invazia Ucrainei. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiţi din calea războiului şi să oprim masacrul din oraşele ucrainene, atunci trebuie să renunţăm imediat la gazul, petrolul şi cărbunele rusesc”, este mesajul postat, joi dimineaţă, pe Facebook de Greenpeace. 

Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene

Pe turnurile rafinăriei au fost proiectate mesajele: ”Stop Combustibili Fosili!”, ”Stop Putin! Stop combustibili fosili din Rusia”!, ”Energie verde pentru pace”.

”Greenpeace cere UE şi Guvernului României să renunţe imediat la  importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. În ziua 57 de la începerea războiului lui Putin, doar Statele Baltice şi Polonia şi-au asumat un embargou asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia. Restul statelor europene, inclusiv România, finanţează războiul lui Putin în Ucraina. Până în acest moment au plătit peste 38 miliarde de euro din prima zi de război.

Compania Lukoil are operaţiuni în zeci de ţări din întreaga lume şi este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft. Chiar dacă a avut de suferit după primele cinci sancţiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia pentru încetarea războiului şi instaurarea păcii”, transmite Greenpeace, într-un comunicat de presă.  

Potrivit activiştilor, Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene, anul trecut ţările europene plătind până la 285 de milioane de dolari pe zi pentru petrolul rusesc. 

Petiţie pentru embargo asupra combustibililor fosili ruseşti

Organizaţia a lansat şi o petiţie prin care face apel la Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să impună imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruseşti, şi către Prim-Ministrul Nicolae Ciucă să pună capăt importurilor acestora în România. 

”Niciun sistem bazat pe combustibili fosili nu ne poate oferi securitate. E timpul să punem capăt dependenţei de petrolul, gazele şi cărbunele importate din Rusia. E timpul să punem capăt dependenţei de combustibili fosili în general. În timp ce preţurile la petrol şi gaz cresc considerabil, energia solară este acum cea mai ieftină formă de energie în majoritatea ţărilor din lume, în timp ce preţurile la energie eoliană continuă şi ele să înregistreze scăderi record. Este esenţial ca România să accelereze imediat tranziţia către surse de energie regenerabilă, să susţină măsuri urgente de creştere a eficienţei energetice atât în clădiri, cât şi în industrie, să susţină activ democraţia energetică şi să investească în îmbunătăţirea infrastructurii energetice, dar şi a sistemelor de transport public, să adopte măsuri pe termen scurt pentru a proteja consumatorii vulnerabili”, mai transmite Greenpeace.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS