17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia expulzează mai mulţi diplomaţi olandezi, austrieci şi belgieni

Rusia expulzează mai mulţi diplomaţi olandezi, austrieci şi belgieni

Rusia a anunţat, marţi, că va expulza 15 diplomaţi din Ţările de Jos şi un număr nespecificat de angajaţi ai ambasadei Belgiei, ca reacţie la o măsură similară luată de aceste ţări, relatează The Associated Press. De asemenea, Rusia a anunţat într-un comunicat separat că va expulza patru diplomaţi austrieci, scrie News.ro.

Ministerul rus de Externe precizează că a ordonat expulzarea a 14 angajaţi ai Ambasadei olandeze la Moscova şi a unui angajat de la Consulatul din Sankt Petersburg.

”Ne aşteptam ca Rusia să ia măsuri reciproce. Cu toate acestea, regret acest pas. Acum, vom vedea care sunt consecinţele faptului că atât de mulţi colegi trebuie să părăsească Moscova şi Petersburg”, a declarat ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra.

Expulzări reciproce

Ministerul rus a mai informat că expulzează şi patru diplomaţi austrieci, potrivit Reuters.

Decizia vine după ce Ţările de Jos au expulzat diplomaţii ruşi luna trecută. Autorităţile olandeze au precizat că au expulzat 17 diplomaţi, deoarece au folosit acoperirea diplomatică pentru a lucra ca spioni.

Ministerul rus de Externe a comunicat că în total 18 persoane cu statut diplomatic au fost expulzate din Ambasada Rusiei de la Haga, din cadrul unei misiuni comerciale din Amsterdam şi reprezentanţa Rusiei la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, care are sediul în Ţările de Jos.

Ministerul a adăugat că ambasadorul Belgiei a fost anunţat că personalul ambasadei va trebui să plece până pe 3 mai, însă nu a oferit detalii cu privire la numărul persoanelor vizate.

Ambasadorul Luxemburgului a fost convocat pentru un protest oficial după ce mica naţiune vest-europeană a expulzat luna aceasta un singur diplomat rus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS