16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANSVSA a dat amenzi de peste 1,9 milioane de lei şi a confiscat 1,6 tone de produse alimentare

ANSVSA a dat amenzi de peste 1,9 milioane de lei şi a confiscat 1,6 tone de produse alimentare

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi de peste 1,9 milioane de lei în urma unor controale făcute în toată ţara. De asemenea, au fost confiscate peste 1,6 tone de produse alimentare, în special carne şi produse din carne. O acţiune specială de control a ANSVSA a avut loc în Bucureşti, unde au fost date amenzi de peste 580.000 de lei, scrie News.ro.

Potrivit ANSVSA, în perioada 28 martie – 14 aprilie, inspectorii au făcut, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 6.286 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare); 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii; 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul cărora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine; 21 de spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor.

În perioada menţionată, în România au fost sacrificaţi în total 62.248 de miei şi iezi.

Amenzi şi marfă confiscată

În urma controalelor, au fost aplicate 423 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.934.180 de lei, s-au emis 8 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi două ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii.

De asemenea, au fost confiscate şi distruse 1.676 de kilograme de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (495 kilograme produse din carne, 281 kilograme carne proaspăta, 652 kilograme peşte şi produse din pescuit, 248 kilograme diverse produse alimentare).

În urma controalelor făcute în trafic, au fost eutanasiate 54 de capete tineret porcin (animale neidentificate şi fără documente sanitare-veterinare).

Printre neregulile constatate se numără desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar, deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, etichetare necorespunzătoare, lipsa monitorizării temperaturii în depozit, utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.

Acţiune specială de control în Bucureşti

De asemenea, în perioada 14-16 aprilie, inspectorii ANSVSA şi DSVSA Bucureşti au organizat în Capitală o acţiune specială de control cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor de Florii şi a Paştelui Catolic.

Astfel, au fost verificate 76 de unităţi de alimentaţie publică şi au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 583.200 de lei.

Principalele nereguli au fost nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare, comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare şi nerespectarea condiţiilore de comercializare a cărnii de pasăre.

Totodată, au fost confiscate 1.478,5 kilograme de alimente (174,47 kilograme organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucăţi de ouă, 9 kilograme de peşte, 6,5 kilograme de organe de pasăre şi 158,05 kilograme de produse din carne).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS