6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia: Proteste față de scumpirile la alimente, curent și gaze naturale

Grecia: Proteste față de scumpirile la alimente, curent și gaze naturale

Cele mai mari sindicate din Grecia protestează față de scumpirile la alimente, curent și gaze naturale. Angajaţi din sectoarele public şi privat din Grecia se află, miercuri, într-o grevă la nivel naţional.

Se cere creșterea salariilor, după ce venitul minim abia a fost majorat cu 2%. Protestul va perturba activitatea în transporturi, inclusiv cu feriboturi, în şcoli şi spitale publice.

Cele mai mari două sindicate, cu 2,5 milioane de angajaţi afiliați din sectoarele public şi privat, au lansat un apel la grevă generală, ce va culmina cu un protest în centrul Atenei.

Guvernul a cheltuit aproximativ 3,7 miliarde de euro începând din septembrie pentru a atenua povara creşterii preţurilor la energie şi combustibili pentru agricultori, gospodării şi afaceri. Însă, pentru grevişti aceste măsuri nu sunt suficiente.

Guvernul conservator a mărit salariul cu cel puțin 2%, la 663 de euro, în ianuarie, iar premierul Kyriakos Mitsotakis a promis o a doua majorare, mai mare, de la 1 mai.

Liderii sindicali au cerut o majorare cu 13% a salariului minim brut, până la 751 de euro, pentru a acoperi inflaţia.

În Grecia, inflaţia pe un an a ajuns la 7,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.

Grecia a ieşit în 2018 dintr-o criză financiară de un deceniu, însă industria sa turistică vitală i-a fost afectată considerabil de pandemia Covid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS