21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană le-a cerut statelor membre UE să pună capăt sistemului pașapoartelor de aur

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre UE să pună capăt sistemului pașapoartelor de aur

Comisia Europeană le-a cerut luni statelor membre ale Uniunii Europene să pună capăt programelor naționale prin care investitorii străini pot să își achiziționeze cetățenie UE, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”, informează Reuters.

În plus, Comisia a îndemnat guvernele europene să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși.

Măsura vine într-un moment în care Parlamentul European încearcă să limiteze și să reglementeze industria de miliarde de dolari a vânzării de vize și cetățenii pe care UE o consideră de mult timp a fi o sursă de risc pentru securitatea Europei.

Există îngrijorări la nivelul Uniunii Europene că persoane vizate de sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina ar putea să dețină vize sau pașapoarte emise de state membre UE.

Unii ruși sau belaruși care sunt ținta sancțiunilor s-ar putea să-și fi procurat cetățenie UE

Unii ruși sau belaruși care sunt ținta sancțiunilor sau care au sprijinit în mod semnificativ războiul din Ucraina s-ar putea să-și fi procurat cetățenie UE sau acces privilegiat în UE, inclusiv să călătorească liber în zona Schengen”, a spus luni Comisia Europeană.

De la începutul asaltului rusesc asupra Ucrainei, pe care Moscova l-a numit o „operațiune specială”, UE a pus pe lista neagră a persoanelor sancționate aproape 700 de politicieni de rang înalt, oameni de afaceri și militari acuzați că sprijină Kremlinul.

Doar Malta, Cipru și Bulgaria au avut programe de vânzare de pașapoarte

Până în acest moment, doar Malta, Cipru și Bulgaria au avut programe de vânzare de pașapoarte și toate au promis că le vor suspenda. Parlamentul din Cipru a votat de curând să încheie programul.

Oficialii de la Bruxelles au spus că nu știu sigur dacă vreuna dintre persoanele sancționate deține pașapoarte sau vize UE și le-a cerut guvernelor naționale europene să verifice dacă au emis astfel de documente pentru ruși sau belaruși vizați de sancțiuni.

Țările ar trebui să determine dacă vor anula aceste pașapoarte și trebuie să le retragă de urgență permisele de ședere, dacă ele au fost emise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS