10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnu din cinci copii ucraineni și-a părăsit casa, zeci de copii au murit

Unu din cinci copii ucraineni și-a părăsit casa, zeci de copii au murit

La o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina, unu din cinci copii a fugit cu familia – 1,5 milioane de copii din totalul de aproximativ 6,5 milioane de copii.

Cel puțin 75 de copii au murit, iar 99 au fost răniți în urma atacurilor militare. Eforturile umanitare trebuie să se îndrepte în primul rând către protejarea minorilor, inclusiv în fața riscului de trafic, conform organizației World Vision. Până în acest moment, echipa World Vision România a asistat peste 13.500 de persoane, dintre care aproape jumătate copii.

Aceste cifrele reprezintă doar raportările oficiale, însă acestea ar putea fi mult mai mari, atrage atenția Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Una dintre cauze este că în zonele grav afectate de atacuri (ca Mariupol, Volnovakha, Izium, Sievierodonetsk, Rubizhne și Trostianets) informațiile circulă foarte greu.
Totodată, Guvernul de la Kiev susține că atacurile armatei ruse au lovit 1500 de clădiri rezidențiale, 202 școli și 34 de spitale.

Măsurile pentru protejarea minorilor

Spaţii prietenoase pentru copii în vamă şi adăposturi, centre educaţionale şi integrarea copiilor ucrainieni în sistemul de educaţie din România

Una dintre primele măsuri luate de World Vision România a fost realizarea a trei spații călduroase și prietenoase pentru mame și copii: în Huși, Iași și la Vama Siret.

Pe lângă acestea, World Vision va amenaja încă 15 spații similare. Acestea vor fi amplasate pe teritoriul României, Republicii Moldova și Ucrainei. În plus, World Vision România sprijină o serie de adăposturi din Iaşi şi Bucureşti prin oferirea de produse şi plata utilităţilor.

În prima lună de război, World Vision România a susţinut trei spitale şi o fundaţie din Ucraina cu cinci transporturi cu produse de maximă necesitate: alimente, produse igienico-sanitare, cazarmament şi trei maşini de spălat.

World Vision se alătură apelurilor umanitare pentru încetarea imediată a ostilităților. Organizația internațională subliniază că civilii trebuie să poată fi evacuați în siguranță, dacă doresc acest lucru, și fără niciun fel de discriminare. Totodată, World Vision atrage atenția că toate organizațiile umanitare ar trebui să aibă acces liber către oamenii care au nevoie de sprijinul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS