8.4 C
Craiova
sâmbătă, 2 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateToate primăriile din Călăraşi, amendate pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor

Toate primăriile din Călăraşi, amendate pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor

Toate cele 55 de primării din Călăraşi au fost amendate, în ultimele luni, de comisarii de mediu pentru depozitarea necontrolată de deşeuri, astfel că autorităţile au avut, miercuri, o întâlnire pentru a încerca să găsească soluţii. „În Călăraşi, problema depozitărilor necontrolate de deşeuri a devenit extrem de gravă, iar situaţia nu mai poate continua în acest fel”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Călăraşi, Marian Borondel, informează News.ro.

Potrivit Gărzii de Mediu, în ultimele luni, au fost amendate toate cele 55 de primării din judeţ, cu 15.000 de lei fiecare.

Miercuri a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanţii Comisariatului Călăraşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Călăraşi, fiind discutate problemele din domeniul colectării deşeurilor, care au dus la aplicarea amenzilor.

„În Călăraşi, problema depozitărilor necontrolate de deşeuri a devenit extrem de gravă, iar situaţia nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Judeţean le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor şi pentru prevenirea unor noi depozitări.

Spre exemplu, una din soluţii, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deşeuri provenite din construcţii va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune şi gratuite de depozitare pentru populaţie, unde resturile din construcţii să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localităţile respective.

De asemenea, acolo unde deşeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziţionate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din judeţ”, a declarat Marian Borondel, comisar şef al Gărzii de Mediu Călăraşi.

Reprezentanţii autorităţilor locale au dat asigurări că vor înfiinţa, conform legii, puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi campanii periodice de colectare a deşeurilor voluminoase.

„Este o primă discuţie pe acest subiect foarte sensibil. Colectarea corectă a deşeurilor şi protecţia mediului în acelaşi timp. Încercăm să găsim soluţiile cele mai bune pentru a corecta acolo unde se greşeşte şi de acontinua acolo unde modul de colectare se desfăşoară conform”, a declarat Vasile Iliuţă, preşedintele consiliului Judeţean Călăraşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS