16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiplomații UE au adoptat un plan propriu de apărare a blocului comunitar

Diplomații UE au adoptat un plan propriu de apărare a blocului comunitar

Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din Uniunea Europeană au adoptat, luni seară, o strategie proprie de apărare a blocului comunitar, complementară însă cu cea a NATO.

Inițiat după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, planul de apărare al Uniunii conține măsuri concrete ce vor fi luate, inclusiv creearea unor grupuri de luptă. Abia acum, liderii europeni au stabilit, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună care va permite UE să stabilească rapid forţe de reacţie rapidă, au declarat surse diplomatice europene pentru DPA.

Noua politică de apărare a Uniunii, numită Busola Strategică, este planul de apărare a statelor membre pentru următorul deceniu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că strategia prevede inclusiv întărirea măsurilor de Securitate din estul Uniuni.

„În primul rând este vorba despre importanța flancului estic și a nominalizării Rusiei ca un agresor nu numai potențial, Marea Neagră devenind o importantă țintă trategică, este unul dintre elementele pe care le-a promovat România, complementaritatea între NATO și Uniunea Europeană.”

Una dintre măsuri este crearea unei forțe de reacție rapidă de până la 5.000 de soldați, până în 2025.

Astfel, se restructurează grupurile tactice actuale pe care Uniunea le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.

Înaltul reprezentant pentru Politică externă al Uniunii, Josep Borell, spune că strategia va permite să mobilizăm 5.000 de militari antrenați și echipați, „Ne vom întări capacitatea de control și comandă. Vom face exerciții ample împreună, până acum nu s-a întâmplat asta, niciodată. Și vom crea instrumente de combatere a atacurilor hibride, campaniilor hibride, amenințărilor de tip cibernetic, și de combatere a interferențelor străine și a manipulării informațiilor’’.
Noua politică de apărare comună ar urma să fie validată de liderii statelor UE care se reunesc în cadrul Consiliului European joi şi vineri la Bruxelles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS