27.9 C
Craiova
miercuri, 6 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitateManifestații în mai multe orașe spaniole împotriva creșterii prețurilor

Manifestații în mai multe orașe spaniole împotriva creșterii prețurilor

Mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă pe străzi în Spania pentru a protesta faţă de creşterea preţurilor produselor alimentare, ale energiei şi ale carburanţilor, amplificată de războiul din Ucraina, informează Agerpres.

Demonstraţiile au avut loc în principalele oraşe spaniole la apelul partidului de extremă dreapta Vox, care profită de valul de nemulţumire socială cauzată de creşterea costului vieţii, cu numeroase familii aflate în dificultate pentru plata facturilor.

În faţa primăriei din Madrid, câteva mii de persoane s-au adunat, purtând drapele ale Spaniei şi cerând demisia premierului socialist Pedro Sanchez.

”Avem cel mai rău guvern posibil. Nu vom părăsi strada atât timp cât acest guvern ilegitim nu va fi expulzat”, a declarat liderul Vox, Santiago Abascal, în aclamaţiile mulţimii.

”Acest guvern ne ia totul. El a crescut preţul electricităţii şi gazului şi spune că este din cauza lui Putin, dar asta e o minciună”, a spus Anabel, o manifestantă în vârstă de 56 de ani care nu şi-a dezvăluit numele de familie.

Anul trecut, preţul energiei a sporit cu 72% în Spania, una dintre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană, iar costurile au crescut şi după invadarea Ucrainei de armata rusă.

Explozia preţurilor a determinat cele mai importante federaţii sindicale spaniole, UGT şi CCOO, să facă un apel la grevă naţională pentru data de 23 martie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS