15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina și Republica Moldova, conectate la reţeaua electrică europeană

Ucraina și Republica Moldova, conectate la reţeaua electrică europeană

Reţeaua electrică ucraineană și cea a Republicii Moldova sunt acum conectate la reţeaua europeană, a anunțat miercuri ministrul francez al Tranziţiei Ecologice Barbara Pompili, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE), relatează La Libre Belgique și Agerpres.

„Ne-am angajat la acest lucru şi l-am realizat. Reţeaua electrică ucraineană, care funcționa de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această (miercuri) dimineaţă la reţeaua europeană”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Pompili, precizând că reţeaua electrică a Republicii Moldova este de-acum şi ea conectată la sistemul european.

UE a analizat în ultima perioadă o cerere urgentă a Ucrainei

UE a analizat în ultima perioadă o cerere urgentă a Ucrainei în vederea acestei sincronizări a reţelelor electrice care facilitează schimburi între ţări şi permite acoperirea mai uşoară a unei probleme de aprovizionare cu energie electrică în oricare dintre ele.

„Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene”, a scris și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că „De-acum electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană (UE) şi invers”.

Reţeaua electrică a Republicii Moldova este de-acum şi ea conectată la reţeaua europeană.

Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică a Rusiei până la invazia lansată pe 24 februarie

Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică a Rusiei până la invazia lansată pe 24 februarie şi a funcţionat după aceea în mod autonom.

Asociaţia gestionarilor reţelelor europene de transport al electricităţii – Entso-E – subliniază, la rândul său, într-un comunicat „succesul” sincronizării Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa.

Zona acoperită de către Entso-E trece dincolo de frontierele UE şi include 35 de ţări, din Islanda în Cipru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS