16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO companie americană va construi reactoare nucleare în România

O companie americană va construi reactoare nucleare în România

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că a avut o întâlnire cu reprezentanți unei companii americane care vor să construiască în România o centrală nucleară cu ”capabilități modulare”.

Șeful Guvernului a precizat că această companie americană ar putea colabora cu Institutul de la Pitești, iar în aproximativ 2 ani să finalizeze ”un demonstrator”, care să arate primele rezultate.

”Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilități de producere a energiei, capabilități modulare de energie nucleară. Ceea ce pot spune este că, după întâlnirea de aseară, în acest an la Complexul Energetic Oltenia ca într-un timp relativ scurt, mai precis în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugăm încă 300 de megawați.

Iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiției de la Iernut, până la finele anului să avem, de asemenea, cel puțin 210 megawați în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă.

După întâlnirea de astăzi dimineață există de asemenea o perspectivă ca în 2 ani de zile, împreună cu Institutul de la Pitești, această companie să poată să finalizeze un demonstrator care ulterior va putea în funcție de rezultate să treacă la o producție mai mare, astfel încât să putem să sporim și să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus, și anume de independență energetică”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, este vorba despre compania Last Energy, care este ”susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X”.

Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS