10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateServicii psihologice pentru copiii refugiați

Servicii psihologice pentru copiii refugiați

Monitorizarea, evaluarea și asistarea psiho-emoțională a copiilor refugiați din Ucraina, precum și a mamelor lor, este vitală încă din primele momente în care ajung în România, avertizează psihologii Salvați Copiii România, care fac parte din echipele de asistență umanitară pe care organizația le-a concentrat la punctele de frontieră cu Ucraina și Moldova și în centrele pentru solicitanți de azil. Până acum, au fost sprijiniți 3.241 de copii ucraineni și 2.553 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse).

Echipele Salvați Copiii România aflate în prezent pe teren numără 45 de specialiști (coordonatori, psihologi, educatori, asistenți sociali) și 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană.

Intervenția Organizației Salvați Copiii

  • Isaccea – Este asigurată asistența umanitară imediată, de la hrană la consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaților și la procedura de azil. Cu acordul reprezentanților Poliției de Frontieră, Salvați Copiii România a amenajat un spațiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers și alte obiecte de igienă. În Isaccea, au fost asistați 1471 de copii și 771 de adulți, mame, precum și alte persoane care sunt rude apropiate ale copiilor.
  • Șomcuta Mare – Este acordată asistență în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil, unde specialiștii Salvați Copiii au asigurat până acum, pentru 188 de persoane – 97 de adulți și 91 de copii – mese calde, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă, jucării și consiliere informațională.
  • Vama Sighet – Au fost asistate 337 de persoane – 160 de copii și 177 de adulți. Au fost împărțite flyere cu informații utile, jucării, alimente și alte produse de imediată necesitate.
  • Siret – Salvați Copiii a amenajat un spațiu prietenos pentru copii în tabăra de pe stadionul din Siret, unde au fost organizate activități pentru copii. În tabără este centru de procesare a documentelor și este un tranzit constant.

Peste 800 de copii au fost asistați

Au fost asistați 825 de copii și 598 adulți, oferindu-se alimente, produse de igienă și informații practice ori de natură juridică.

  • Tabăra IGSU de la Rădăuți, amenajată pe stadionul central – A fost acordată asistență umanitară complexă pentru 477 de persoane, 26 de copii și 451 de adulți.
  • Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Rădăuți – A fost acordată asistență pentru 587 de persoane – 260 de copii și 327 de adulți. Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălțăminte, produse de igienă și au beneficiat de consiliere informațională.

Mihăileni – Echipa Salvați Copiii a fost prezentă și în Tabăra de copii Codrii de aramă, aflată la Mihăileni, județul Botoșani, la 7 kilometri de Siret. Aici sunt cazate persoanele care tranzitează România, 34 de copii și 32 de adulți au primit produse de igienă personală și de curățenie, papuci de casă, dulciuri și jucării.

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Galați – A fost acordată asistență pentru 125 de persoane – 72 de copii și 53 de adulți. Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii. Toate familiile au primit alimente, produse de primă necesitate și au beneficiat de consiliere informațională.

Loc de joacă în Gara de Nord

La Gara de Nord este în curs de amenajare un loc de joacă pentru copii. Au fost desfășurate activități recreative cu aproximativ 280 de copii aflați în tranzit. Până în prezent au fost asistate 300 de persoane – 280 de copii și 20 de mame. În Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil, 51 de refugiați ucraineni – 22 de copii și 29 de adulți – au primit alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă și consiliere.

Jud. Iași și Vaslui: Echipele Salvați Copiii s-au deplasat la punctele de trecere a frontierei din Rădăuți-Prut, Sculeni și Albița, în vederea evaluării nevoilor și a monitorizării situației. De asemenea, au fost făcute vizite în Iași, la aeroport și în complexul Egros.

Nevoi identificate de echipele Salvați Copiii România:

  • Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și despre regimul de tranzit;
  • E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu;
  • Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, cartele telefonice, încărcătoare externe, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.

Ce pot face cei care vor să ajute:

  • sprijine programul de asistență umanitară printr-o donație AICI sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donație singulară de 2 euro;
  • Să ducă informația mai departe;
  • Să rămână empatic și solidar, contează pentru noi!

Până acum, Organizația Salvați Copiii România a fost prezentă în nouă puncte de trecere a frontierei:

  • Isaccea, jud. Tulcea,
  • Siret, jud. Suceava,
  • Halmeu, jud. Satu Mare,
  • Sighetu-Marmației, jud. Maramureș,
  • Giurgiulești, jud. Galați,
  • Rădăuți Prut, jud. Botoșani,
  • Sculeni, jud. Iași,
  • Mihăileni, jud. Botoșani,
  • Albița, jud. Vaslui.

De asemenea, specialiștii organizației oferă asistență directă, consiliere informațională sau derulează activități pentru copii în cinci centre de cazare pentru solicitanți de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în Rădăuți, jud. Suceava, Galați, jud. Galați, Șomcuta Mare, jud. Maramureș, Timișoara, jud. Timiș și București, în două tabere pentru refugiati ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Siret (stadion) și Rădăuți (stadion), precum și în punctul de așteptare de la Gara de Nord din București.

În cele două tabere pentru refugiați din Siret și Rădăuți, Salvați Copiii este singura organizație neguvernamentală care are acces, desfășurând cu prioritate activități pentru copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS