17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePastilele cu iod dispar din farmacii în toată Europa

Pastilele cu iod dispar din farmacii în toată Europa

Pastilele cu iod sunt la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est, după ce Vladimir Putin a lansat amenințări indirecte cu privire la potențiale atacuri nucleare.Așa se explică faptul că, în doar câteva zile, mai multe famacii din Europa Centrală și de Est au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod. Iodul, fie pastile sau sirop, protejează organismul de cancerul de tiroidă, care este provocat de expunerea la radiații.

Ce se întâmplă în cazul unei bombe nucleare

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive – pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv.

Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Persoanele operate de tiroidă nu au, evident, nevoie de aceste tablete, pentru că nu mai au tiroidă, deci nu mai au ce să protejeze.

De asemenea, tabletele cu iod sunt ultima grijă în cazul unui atac nuclear, deoarece acestea protejează doar tiroida și doar de efectul iodului radioactiv, nu și de ceilalți izotopi.

Mai mult, pericolul major în cazul unui atac nuclear este reprezentat de distrucția directă cauzată de explozie. Motiv pentru care „prima și cea mai importantă măsură în cazul unui accident nuclear, că vorbim de un accident sau atac nuclear, este evacuarea sau adăpostirea! Ca să limităm expunerea și să ne protejăm tot corpul, nu doar tiroida”.

Când se administrează pastile cu iod

Iodură de potasiu
Iodură de potasiu

Contaminarea prin inhalare, în urma norului radioactiv, este în general de durată mult mai scurtă și mult mai redusă decât cea care urmează prin consumul de apă și alimente contaminate (legume, lapte), în săptămânile și lunile care urmează, spune dr. Ruxandra Dobrescu.

Doza de iod radioactiv eliberată este foarte importantă în a decide dacă este sau nu nevoie de tablete de iod!

Ca să fie eficiente, tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte mari de iod (adică 130 mg iodură de potasiu pentru un adult tânăr, adică 100 mg iod)! De aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit zilnic!

Asta înseamnă că: 1) nu le luăm niciodată după ureche și fără indicație pentru că pot duce la efecte adverse! și 2) tabletele de iodură de potasiu nu le putem înlocui cu suplimentele de iod recomandate uneori zilnic, pentru că sunt cu totul alte doze!

Așteptăm să fim anunțați de autorități și de serviciile de urgență când și dacă este nevoie de tabletele de iodură de potasiu! Nu le luăm „preventiv” de acum, ca să fie, că poate scapă cineva o bombă în următoarele zile.



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS