13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampanie de donare de sânge în sprijinul Ucrainei, la CRTS Craiova

Campanie de donare de sânge în sprijinul Ucrainei, la CRTS Craiova

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova desfăşoară în această perioadă campania „Sânge pentru Ucraina”, menită a veni în sprijinul ucraineenilor afectaţi de război. Campania se desfăşoară la nivel naţional, în toate centrele de transfuzie, care şi-au prelungit programul şi îi îndeamnă pe oameni să vină să doneze.

Prof. univ. dr. Adriana Turculeanu, directorul CRTS Craiova, spune că această acţiune a debutat pe 28 februarie şi va dura cel puţin până pe 15 martie.

„În contextul politic actual, se doreşte ca prin această campanie să fie făcute nişte stocuri de sânge care să fie folosite, în caz de nevoie, pentru a trata eventualii răniţi care ajung la noi în ţară. În ceea ce priveşte posibilitatea de a trimite sânge în Ucraina, procedurile depind de Ministerul Sănătăţii şi nu avem, momentan, detalii în această privinţă. Este o iniţiativă la nivel naţional, campania se desfăşoară în toate cele 42 de Centre Regionale de Transfuzie Sanguină. „, transmite dr. Adriana Turculeanu.

Aceasta precizează că scopul este să crească numărul donatorilor, pentru a se putea realiza stocuri, după ce se asigură necesarul pentru pacienţii români. „Noi apelăm la oameni să doneze pentru a asigura nevoile pacienţilor noştri şi pentru a putea ajunge să creăm şi aceste stocuri. Ar fi vorba, practic, de un surplus la care s-ar apela”, explică directorul CRTS craiova.

Majoritatea donează sânge o singură dată

Programul centrului de donare de sânge din Craiova a fost prelungit pentru perioada campaniei. Dacă până acum orarul pentru donare era de la 7:30 la 13:30, de luni până vineri, în următoarele două săptămâni, donatorii se pot prezenta la centru până la ora 17:30, inclusiv sâmbăta.

Comparativ cu alte oraşe, Craiova este încă destul de reticentă la campaniile de donare de sânge. Comparativ, pe 1 martie, Centrul de Transfuzie Sanguină din Timişoara a avut 116 donatori, în timp ce la Craiova s-au prezentat doar 26. Majoritatea covârşitoare a donatorilor sunt ocazionali, mânaţi emoţional, cel mai des, de cazuri punctuale, persoane care, însă, nu mai revin să doneze.

Din aproximativ 10.000 de donatori ai CRTS Craiova în anul precedent, doar 1700 au fost persoane care s-au prezentat de mai multe ori la centru.

„Oricând, oricui i se poate întâmpla să aibă nevoie de sânge. Am avut şi printre noi cazuri de colegi depistaţi cu leucemii, care au necesitat transplant, care au avut nevoie de sprijin. Nu ştii ce ţi se poate întâmpla în viaţă şi abia atunci realizezi ce înseamnă sângele donat. De aceea, noi facem constant eforturi să sensibilizăm oameni, să îi facem să conştientizeze ce înseamnă să doneze. Dacă pot, dacă sunt sănătoşi, să încerce să facă acest gest”, îndeamnă Adriana Turculeanu.

Cine poate dona sânge

Persoanele sănătoase, cu vârste între 18 şi 65 de ani, care nu sunt sub tratament, pot dona sânge. Donarea de sânge vine cu beneficii şi pentru aceste persoane, pentru că orice donator este evaluat din punct de vedere al stării de sănătate şi i se face un set de analize pentru a se verifica dacă este apt de donare. Nu de puţine ori, la această evaluare, au fost depistate afecţiuni pe care, altfel, oamenii le-ar fi putut neglija mult timp.

„Un exemplu grăitor este al unei doamne care a venit să doneze şi am descoperit că avea o glicemie de peste 300. Persoana în cauză suferea de diabet şi nu avea nicio bănuială privind acest lucru. Noi îi rugăm pe oameni, dacă nu au boli cronice, nu au suferit intervenţii chirurgicale, nu au afecţiuni grave, maligne, să vină să încerce să doneze sânge. Vor fi examinaţi şi, dacă îndeplinesc condiţiile de donare, vor face un bine şi un dar preţios pentru semenii lor”, spune Adriana Turculeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS