7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia ar putea fi suspendată și din Interpol

Rusia ar putea fi suspendată și din Interpol

Marea Britanie va conduce eforturile internaționale pentru ca Rusia să fie suspendată de la agenția Interpol, a declarat luni ministrul de interne Priti Patel, după invadarea Ucrainei, după ce Ucraina a cerut acest lucru, acuzând țara invadatoare că abuzează de organizație și că o folosește pentru a viza oponenții politici din întreaga lume și din Ucraina, relatează Reuters și Guardian.

„Guvernul ucrainean a cerut astăzi ca guvernul rus să fie suspendat din calitatea de membru al Interpolului și vom conduce toate eforturile internaționale în acest sens”, a declarat Patel parlamentului.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exlusă din Organizația Internațională a Poliției Criminale

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exlusă din Organizația Internațională a Poliției Criminale, cunoscută în mod obișnuit ca Interpol, acuzând-o că abuzează de organizație și că o folosește pentru a viza oponenții politici din întreaga lume și din Ucraina, scrie Ruth Michaelson, de la The Guardian.

Ministrul ucrainean al afacerilor interne, Denis Monastyrsky, a cerut expulzarea imediată a Rusiei. „Rusia ar trebui să fie exclusă din Interpol pentru încălcarea principiilor sale de bază și utilizarea greșită masivă a instrumentelor și serviciilor pentru a-și acoperi crimele și pentru a persecuta inamicii politici, în special în Ucraina”, a raportat organizația ucraineană de radiodifuziune Hromadske.

Interpol este o forță de poliție internațională

Interpol este o forță de poliție internațională axată pe schimbul de informații între cele 195 de state membre ale sale, în primul rând prin sistemul său menit să alerteze națiunile membre cu privire la mișcarea transfrontalieră a criminalilor.

În ultimii ani, a atras din ce în ce mai multe critici pentru abuzarea sistemului de notificare roșie (mandate de arestare) de către regimurile opresive, inclusiv Rusia, națiunile antidemocratice folosindu-l pentru a semnala dizidenții politici în exil sau pentru a scăpa de abuz, mai degrabă decât cei dovediți a comite infracțiuni.

Fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, a spus că Rusia ar trebui să fie exclusă din Interpol în 2018, când criticii au avertizat că acest lucru riscă să o transforme într-un paradis pentru infractori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS