25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina

(VIDEO) Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina

-

onu

Rusia a făcut vineri, aşa cum era de aşteptat, uz de dreptul său de veto în cursul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU la o rezoluţie redactată de Statele Unite şi Albania.

Rezoluţia deplângea în „cei mai puternici termeni agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei” şi cerându-i să-şi retragă „imediat” trupele din această ţară, potrivit Reuters.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite

Proiectul a fost modificat în orele premergătoare scrutinului pentru „a securiza” abţinerile şi a evita ca aceste trei ţări să voteze “nu”, potrivit unui diplomat. Textul propus nu mai includea astfel cuvântul „condamna”, înlocuit cu „deplânge”. De asemenea, a fost eliminată o referinţă la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a forţei.

Rezoluție similară, în zilele următoare

O rezoluţie similară ar urma să fie supusă în zilele următoare votului Adunării Generale a ONU (193 de membri), unde dreptul de veto nu există, potrivit diplomaţilor.

Unii ambasadori estimează că, având în vedere „dezastrul” în curs în Ucraina, un vot favorabil ar putea obţine sprijinul a peste o sută de ţări în Adunarea Generală.

De la începutul invaziei militare a Ucrainei, în noaptea de miercuri spre joi, Rusia, acuzată de Occident şi de şeful ONU, Antonio Guterres, de încălcarea Cartei Naţiunilor Unite, pretinde că acţionează în legitimă apărare în condiţiile articolul 51 din actul fondator al Organizaţiei.

Doar cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie) au drept de veto în Consiliul de Securitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Doi răniți după ce o mașină a intrat într-un...

Pompierii militari au fost solicitați să intervină duminică la...

ȘTIRI GdS