9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateManifestaţii antirăzboi în mai multe oraşe din Rusia

Manifestaţii antirăzboi în mai multe oraşe din Rusia

Mai multe proteste spontane antirăzboi au avut loc în cursul zilei de joi în orașe din Rusia, după ce armata rusă a început invazia în Ucraina, informează Antena3 şi G4Media.

Acțiunile au fost popularizate pe Telegram, un mediu preferat din mulți internauți din Rusia și din statele vecine acesteia.

În orașul Tomsk, capitala regiunii cu aceeași nume din Siberia, oamenii s-au adunat în piața Novosobornaya.

Martorii menționează că poliția a intervenit și a reținut trei participanți.

De asemenea, la Novosibirsk, protestatarii, purtând afișe antirăzboi, s-au adunat în piața Lenin.

În ambele locații, numărul participanților, așa cum reiese din fotografiile distribuite online, nu a depășit câteva zeci.

Pe Twitter au fost semnalate proteste anti-invazie și la Ekaterinburg (centru) și Tyumen (sud-vest), unde oamenii au scandat „Nu războiului!.

Rușii au ieșit în stradă în Sankt Petersburg și Moscova, scandând ”Fără război”, arată o postare pe Twitter a canalului de media belarus Nexta.

Totodată, agenția AFP a publicat mai multe fotografii cu manifestanți în capitala Rusiei.

Poliția a reținut mai multe persoane şi în aceste oraşe, conform imaginilor.

Manifestaţiile antirăzboi fuseseră interzise

Autoritățile ruse au avertizat, joi, că vor reprima orice manifestație „neautorizată” organizată în țară împotriva războiului din Ucraina, unde Moscova a lansat o operațiune militară de amploare, în cursul dimineții, scrie Le Figaro citând AFP.

Ministerul de Interne, Parchetul și Comitetul de anchetă al Rusiei i-au avertizat pe ruși în legătură cu orice acțiune de protest. Comitetul de anchetă a subliniat că participanții la mitinguri privind „situația tensionată de politică externă” sau ciocnirile se expun urmăririi penale.

„Reamintim că apelurile de participare și participarea directă la astfel de acțiuni neautorizate au consecințe legale grave”, a avertizat comitetul.

Parchetul a anunțat că a trimis „avertismente” persoanelor care incită la participarea la proteste contra războiului.

Ministerul de Interne a precizat că manifestațiile sunt „ilegale” și că poliția „va lua toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS