37.9 C
Craiova
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndia a donat 2.500 tone de grâu Afganistanului

India a donat 2.500 tone de grâu Afganistanului

India a trimis 50 de camioane încărcate cu 2.500 tone de grâu în Afganistan, ţară confruntată cu o criză economică şi umanitară majoră. Transportul a fost posibil după ce Pakistanul a acordat o autorizaţie „excepţională” pentru trecerea convoiului, informează Digi24.

Donaţia este „una din cele mai importante contribuţii alimentare făcute de o ţară pentru susţinerea (Afganistanului) în aceste vremuri dificile”, a scris pe Twitter ambasadorul afgan în India, Farid Mamundzay.

India, care avea relaţii strânse cu guvernul afgan precedent, susţinut de Occident, a donat, de asemenea, 500.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, 13 tone de medicamente şi îmbrăcăminte de iarnă.

Visteria afgană este aproape goală de la revenirea talibanilor la putere în august, urmată de stoparea bruscă a ajutorului internaţional, care finanţa aproape 80% din buget, şi îngheţarea de către SUA a 9,5 miliarde de dolari din rezervele Băncii centrale afgane.

Afganistanul s-a scufundat într-o criză economică majoră, care ameninţă populaţia cu foametea. ONU a vorbit despre o situaţie umanitară „critică”, în care majoritatea celor 28 milioane de locuitori au nevoie de asistenţă.

Pentru a răspunde apelului ONU, India a decis să doneze în total 5.000 tone de grâu, din care prima jumătate a ajuns marţi, fiind întâmpinată de autorităţi într-o ceremonie la Amritsar, în apropierea frontierei cu Pakistan.

Mare rival al Indiei, Pakistanul a declarat că a „acceptat cu titlu excepţional” trecerea convoiului indian pe teritoriul său, scrie Agerpres.

Islamabad a suspendat schimburile comerciale cu India în 2019, după ce New Delhi a revocat autonomia parţială a Kashmirului, administrat de India.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS